Professional Line fotoboeken van Saal Digital

Door Saal Digital ben ik uitgenodigd om de Professional Line fotoboeken van Saal Digital te uit te proberen en te reviewen. Ik maak natuurlijk graag gebruik van de gelegenheid om de fotoboeken van deze nieuwkomer te proberen!

In dit blogbericht deel ik mijn ervaringen met de professional line fotoboeken van Saal Digital.

De website van Saal Digital

De website ziet er netjes en overzichtelijk uit. De informatie die ik zocht over de fotoboeken heb ik snel kunnen vinden. Op een aantal plaatsen is echter duidelijk te zien dat de tekst is vertaald uit het Duits. Op een aantal is zelfs nog tekst aanwezig die nog vertaald moet worden naar het Nederlands en is dit met een opmerking op de site aangegeven.

Natuurlijk zegt dit helemaal niets over de kwaliteit van het geleverde product. Het geeft echter wel aan dat Saal Digital op een aantal punten nog kan verbeteren bij het benaderen van de Nederlandse markt.

Producten in de professional line serie

Afmetingen

De fotoboeken in de professional line van Saal Digital zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en luxe materialen. Saal Digital biedt de fotoboeken in de volgende afmetingen aan:

  • Staand: 22 x 30 cm
  • Vierkant: 21 x 21 cm en 30 x 30 cm
  • Liggend: 30 x 21 cm en 40 x 30 cm

Materialen

Saal Digital gebruikt voor haar fotoboeken in de Professional Line verschillende materialen. Zo kan voor de voorzijde van de fotoboeken worden gekozen voor een combinatie van acrylglas met leder of een combinatie van leder met linnen. In plaats van leder kan ook worden gekozen voor houtoptiek in verschillende kleuren.

De fotoboeken uit de Professional Line kunnen tevens worden gecombineerd met een lederen giftbox voor het opbergen van het fotoboek.

 

Bestelproces

Het samenstellen van het fotoboek kan via de website van Saal Digital op twee manieren worden gedaan. Zo kan het fotoboek worden samengesteld via de website zelf of door gebruik te maken van de software van Saal Digital die op een Mac of PC kan worden geïnstalleerd.  De software kan worden gebruikt voor het samenstellen van een fotoboek, maar ook voor de andere producten die Saal Digital aanbiedt. De laatstgenoemde software biedt meer mogelijkheden bij het maken van het fotoboek dan de website, bijvoorbeeld ten aanzien van het tussentijds opslaan van concepten van het fotoboek, of het vormgeven van de pagina’s in het fotoboek. Ikzelf heb gebruik gemaakt van de software voor de Mac OS X die Saal Digital aanbiedt.

Binnen de software wordt je door het bestelproces voor het fotoboek geleid. Dit bestelproces begint met het kiezen van het soort product dat je wil laten maken en vervolgens de specifieke materiaalkeuzen.

software Saal fotoboek

Na het kiezen van het gewenste product en materialisatie selecteer je het materiaal dat je wil gebruiken voor het product.

Op basis van het gekozen fotomateriaal en het aantal pagina’s dat bij de productkeuze is geselecteerd, deelt de software zelf de pagina’s van het fotoboek in. Gemak dient de mens. Helaas geeft dit automatische rangschikken voor mij niet het gewenste resultaat: de foto’s hebben een plaats gekregen in het fotoboek, maar deze staan niet op de gewenste volgorde. Wat ik erger vind is dat de uitsnede is in veel gevallen incorrect is, waardoor het onderwerp in een aantal gevallen buiten beeld valt, of lelijk wordt afgesneden.

Voor het aanpassen van de volgorde is het wellicht een optie om de klant de mogelijkheid te bieden om de volgorde van het automatische rangschikken aan te kunnen passen. Het aanpassen van de uitsnede van de foto’s bij het automatisch indelen van de pagina’s is voor mij in het geheel niet gewenst.

Ik heb de functie voor het automatisch indelen van de pagina’s maar gelaten voor wat het is en de pagina’s gewoon handmatig ingedeeld naar eigen smaak. Dit is wat mij betreft ook prima! Wat me wel opvalt is dat het voor het toevoegen van een foto aan een pagina nodig is om de foto te selecteren, het contextmenu te openen en dan vervolgens toevoegen te kiezen. Het slepen van een foto naar een pagina heeft niet tot gevolg dat de foto wordt toegevoegd aan de pagina.

Betaling

Na het samenstellen van het fotoboek kun je het fotoboek toevoegen aan het winkelmandje en de order plaatsen. In dit bestelformulier kun je ook een kortingscode invullen. Bij het invullen van de kortingscode wordt het kortingsbedrag keurig in mindering gebracht op het totale orderbedrag. Vervolgen kun je het orderbedrag betalen middels Paypal of met een creditcard. Helaas is er nog geen mogelijkheid om met iDeal te betalen. Waar bijna alle Nederlandse webshops betaling via iDeal standaard aanbieden, geldt dit nog niet voor deze Duitse nieuwkomer op de markt. Het feit dat je van doen hebt met een Duitse organisatie wordt ook duidelijk naar aanleiding van het feit dat op de gesloten overeenkomst het Duitse recht van toepassing is.

Hoe dan ook. Na de betaling van het orderbedrag is de bestelling afgerond en heb ik na enkele minuten een bevestiging van de bestelling ontvangen.

Levertijd van het fotoboek

And then we wait…. Nu is het wachten op de levering van het fotoboek. Op 12 november 2019 heb ik de bestelling geplaatst in de avond. Op 14 november ontving ik een mailbericht dat het fotoboek verstuurd is. Op 16 november stond de bezorger van DHL al voor de deur om het pakketje uit Duitsland met daarin het fotoboek af te leveren.

Kwaliteit van het product

Het fotoboek is na vier dagen in huis. Met de levertjes is dus niet mis. Hoe is het met de kwaliteit van het fotoboek gesteld?

Kwaliteit van de gebruikte materialen

Het fotoboek dat ik heb besteld heeft een voorkant van acrylglas. Dit materiaal heeft geeft het fotoboek een bijzondere uitstraling. Op het acrylglas aan de voorzijde is een foto gedrukt. De rug en achterkant van het fotoboek zijn gemaakt van lederoptiek in de kleur titaan. De gebruikte materialen en dikte van deze materialen geven het boek een luxe, solide indruk.

Ligging bij het openen van het boek

Het fotoboek heeft een platliggend ontwerp. Dat houdt in dat het fotoboek volledig vlak ligt. Hierdoor komen foto’s die doorlopen over twee bladzijden mooi uit en wordt de foto niet in tweeën gedeeld door een naad in het midden. Door het platliggende ontwerp hoeven de bladzijdes ook niet vastgehouden worden tijdens het bladeren. In het fotoboek dat ik heb gemaakt heb ik een aantal foto’s laten doorlopen over de volledige breedte van het boek. De foto’s die van de linkerpagina naar de rechterpagina doorlopen springen er echt uit. Indrukwekkend!

 

De foto’s worden over de volledige breedte van twee pagina’s prachtig weergegeven. Wat ik wel een beetje jammer vind, is dat het fotopapier in het boek niet volledig vlak ligt aan de zijkanten. Het papier krult een beetje op. Bij andere fotoboeken met een vlakliggend ontwerp ben ik dit nog niet tegengekomen.

Scherpte van de afdrukken

Om de kwaliteit van het fotoboek goed te kunnen beoordelen heb ik voor het fotoboek foto’s geselecteerd waarvan ik weet die goed scherp zijn. Deze scherpte komt ook in de afdrukken mooi naar voren.

Kleurechtheid

Op het papier worden de foto’s kleurrijk weergegeven. Door het glanzende papier springen de kleuren er echt uit! De kleuren van de foto’s in het boek komen precies overeen met de originele foto’s door de ICC-profielen die Saal Digitaal op haar website beschikbaar stelt. Het feit dat Saal deze kleurprofielen aanbiedt benadrukt nog eens dat dit bedrijf zich op een serieuze manier richt op de professionele fotograaf.

 

Eindoordeel

Ik ben blij verrast door de kwaliteit van de Professional Line fotoboeken. De boeken zijn gemaakt van mooie materialen en de foto’s worden scherp en sprekend weergegeven.

Het bestellen van het fotoboek is eenvoudig en snel. Wanneer Saal Digital zich meer wil richten op de Nederlandse markt behoeft de website nog wat aandacht en tevens zou het prettig zijn als men het ook mogelijk zou maken om te betalen via iDeal.

Voor het leveren van fotoboeken met een hoge kwaliteit is Saal Digital voor mij in het vervolg een serieuze optie!

...

over jaap burggraaf fotografie zwart-wit landscape2

Jaap Burggraaf Fotografie

Welkom op mijn blogpagina. Op mijn blog lees je meer over fotogear, fotografietechnieken, fotografietips, fotografieprojecten van Jaap Burggraaf Fotografie en nog veel meer!

Kijk lekker rond op mijn pagina. Heb je vragen: stel ze gerust.

You May Also Like

Geen reacties on This Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *