Timelapse

Timelapse

Wat is een timelapse?

Time-lapse fotografie is een filmtechniek waarbij er minder beelden per tijdseenheid opgenomen worden dan de framerate bij het afspelen. Dit levert een versnelde film op, waardoor effecten zichtbaar gemaakt kunnen worden die normaal te traag zouden verlopen om zichtbaar te zijn. Eigenlijk is time-lapse het tegenovergestelde van het filmen met een hogesnelheidscamera.

In het onderstaande figuur zie je een voorbeeld van een timelapse, waarbij er door de camera zes foto’s per seconden worden gemaakt. De afzonderlijke foto’s worden samengevoegd in een film met een framerate van 24 frames per seconde. De foto’s die over een periode van één seconde zijn gemaakt worden bij het afspelen van de film weergegeven in een periode van 1/4 seconden. Indien gebruik wordt gemaakt van een framerate van 30fps, dan worden de gemaakte foto’s weergegeven in een periode van ongeveer 1/7 seconde.

Time-lapse_uitleg

Aantal foto’s in een timelapse en de benodigde opslagruimte

In de tabel hieronder is een overzicht opgenomen van de aantallen foto’s die nodig zijn voor het maken van een time-lapse video bij verschillende intervallen en lengten van de uiteindelijke film. In dit overzicht is uitgegaan van het maken van een film met een framerate 30fps. In de meest rechtse kolom is de bestandsgrootte van een film weergegeven, op basis van een bestandsgrootte van 5MB per foto.

IntervalLengte gebeurtenisLengte filmAantal foto’s4 minuten film
1/2 seconde60 minuten4 min720070,32 GB
1 seconde60 minuten2 min360035,16 GB
2 seconden60 minuten1 min180017,58 GB
5 seconden60 minuten24 sec7207,03 GB
10 seconden60 minuten12 sec3603,52 GB
30 seconden60 minuten4 sec1201,17 GB
60 seconden60 minuten2 sec60600 MB

...

Hoe maak je een timelapse?

Een timelapse wordt gemaakt door het softwarematig samenvoegen van losse foto’s tot een video. Er bestaan verschillende mogelijkheden voor het maken van time-lapse video. In dit blogbericht behandel ik vier verschillende methoden om een time-lapse video te maken. Op de volgende manieren kun je een time lapse video maken:

 • Door gebruik van een smartphone app
 • Het gebruiken van een timer functie in een spiegelreflex of mirrorless camera in combinatie met het samenvoegen van de foto’s

Het samenvoegen van de foto’s tot een time lapse video kan in het geval dat je de time lapse maakt op je smartphone ook direct op je smartphone plaatsvinden. Als je je camera gebruikt voor het samenvoegen van de foto’s, dan kun je de afzonderlijke foto’s online samenvoegen of gebruik maken van specifieke video editing software.

 

Smartphone apps voor het maken van time-lapse video’s

Iphone

Voor iOS zijn een aantal apps beschikbaar om time lapse video’s te maken. Ik heb er vier apps uitgelicht.

Lapse it

Skyflow

Hyperlapse van Instagram

Timelapse

De app Timelapse is gratis te downloaden in de app-store, maar biedt een aantal in-app aankopen.

Het maken van foto’s met een in-camera timer functie

Een aantal camera’s zijn voorzien van een ingebouwde functie waarmee met een vaste interval foto’s gemaakt kunnen worden. Op de camera stel je in met welke interval de foto’s gemaakt moeten worden. De camera slaat de afzonderlijke foto’s op en deze foto’s kunnen later met behulp van software op de computer worden samengevoegd tot een film.

Nikon

Een groot aantal camera’s van de fabrikant Nikon hebben een ingebouwde interval functie. Met deze functie wordt met de ingestelde interval een foto gemaakt, welke later op de computer worden samengevoegd. Op deze website vind je een volledig overzicht van de Nikon camera’s met een ingebouwde interval functie.

Sony

Sony heeft levert helaas geen ingebouwde intervalometer functie op de SLT en mirrorless camera’s. Om op een Sony camera foto’s te maken met een vaste interval kun je gebruik maken van een externe intervalometer of, in geval van een E-mount camera is het mogelijk om gebruik te maken van de Timelapse app die op de camera kan worden geïnstalleerd. Deze app kost €9,99 is te downloaden via de Play Memories App website. 

De Timelapse app kan gebruikt worden op de volgende E-mount camera’s:

 • NEX-5R/5T
 • NEX-6
 • a5000
 • a5100
 • a6000
 • a7
 • a7II
 • a7R
 • a7RII
 • a7S
 • RX
 • RX1R
 • RX100M3
 • RX100M4

De timelapse app voor de Sony e-mount camera’s kan zodanig worden ingesteld dat deze de gemaakte foto’s wegschrijft in JPEG of in RAW-bestandsformaat. Daarnaast kan de app ook direct het videobestand wegschrijven, zodat het niet nodig is om de foto’s op de computer samen te voegen tot een videobestand.

Canon

Een aantal Canon camera’s beschikken over een ingebouwde timerfunctie.

Heeft jouw camera geen ingebouwde interval functie?

Geen nood! Ook als jouw camera geen ingebouwde intervalfunctie heeft of door het gebruik van een app deze functie ondersteunt kun je met een vaste interval foto’s maken. Zo zijn er losse intervalometers te koop voor verschillende cameramerken. Een andere mogelijkheid is het gebruik van een zogenaamde triggertrap. Triggertrap is een smartphone app die je samen met een kabeltje kunt gebruiken als afstandsbediening voor jouw camera. De triggertrap app ondersteunt onder andere het maken van foto’s met een bepaalde tijdsinterval.

...

Samenvoegen van foto’s tot een timelapse

Op de computer samenvoegen van foto’s

Op de computer kun je time-lapse maken door middel van video editing software zoals iMovie, Adobe Premier (Elements) of Final Cut Pro. In deze software importeer je de foto’s en stel je de foto’s samen tot een film.

...

Zes tips voor het maken van een timelapse

 1. Zorg voor een stevige ondergrond om je camera op te plaatsen, probeer bewegingsonscherpte te vermijden. Gebruik het liefst een statief.
 2. Stel je camera of telefoon in en blijf er dan vanaf. Bij een spiegelreflex kan je het beste een afstandsbediening gebruiken om de gewenste tijd en interval in te stellen.
 3. Zorg voor een rustige omgeving en vermijd dat er mensen door het beeld heen blijven lopen. Probeer ook takjes van bomen of grassprietjes te vermijden: deze zorgen voor een trillend beeld door de bewegingen.
 4. Gebruik het juiste interval voor het juiste object. Dit ligt aan de snelheid van het onderwerp dat je gebruikt.
 5. Als je de gelegenheid hebt fotografeer/ film dan schuin van bovenaf. Maak je een binnenhuis time-lapse zet je camera dan in de hoek van de kamer. Zo voorkom je ook dat er mensen zomaar door het beeld heen lopen.
 6. Hou je telefoon horizontaal. Zo voorkom je dat je zwarte balken naast het beeld hebt wanneer je je time-lapse op televisie bekijk

...

Voorbeelden van timelapse filmpjes van Jaap Burggraaf Fotografie

De onderstaande timelapse heb ik gemaakt met een intervaltijd van 3 seconden. Door het gebruik van deze intervaltijd van 3 seconden lijkt het verkeer zich met een hele hoge snelheid te bewegen. Als je dit beeld te onrustig vind, dan kun je gebruik maken van een kortere intervaltijd, bijvoorbeeld een tijd van 1 seconde. Door het hanteren van een kortere intervaltijd levert dit kleinere verschillen op tussen de onderlinge beelden,waardoor het beeld rustiger lijkt en meer overeenkomt met de werkelijke bewegingssnelheid van de auto’s.

Geschikte situaties voor het maken van een timelapse opname

Welke situaties zijn er in het bijzonder geschikt voor het maken van timelapse opnamen om een mooi effect te bereiken?

De groei van planten

De groei van planten vind te langzaam plaats om met het blote oog de verschillen te kunnen zien. Een timelapse zorgt er echter voor dat de groei ineens zichtbaar wordt.

 

Stop motion

Stop motion is de special effect techniek waarbij animaties worden gemaakt door het fotograferen van stilstaande figuren, waarna de afzonderlijke foto’s worden samengevoegd. Hierdoor lijkt het alsof het figuur beweegt. Een voorbeeld van een animatie die gemaakt is met de stop motion techniek is de animatieserie Buurman en Buurman.

Wolkenluchten

Een timelapse geeft een spectaculair beeld van de beweging van wolken gedurende de dag.

Verkeer

Een timelapse van het verkeer benadrukt de hektiek van het verkeer. Dit zie je ook terug in het voorbeeld hierboven.

Bouwprojecten

Door een time lapse video kan een mooi overzicht worden gekregen van de vorderingen van een bouwproject.  Een voorbeeld van een time lapse video van een bouwproject is de timelapse die is gemaakt van de bouw van de Gaasperdammertunnel in Amsterdam. Voor het maken van deze video zijn over een periode van ongeveer 8 maanden foto’s gemaakt om de voortgang van de bouw in beeld te brengen. Het tweede voorbeeld toont het inschuiven van een spoordek. De timelapse toont het verloop van deze werkzaamheden gedurende een weekend.

 

...

over jaap burggraaf fotografie zwart-wit landscape2

Jaap Burggraaf Fotografie

Welkom op mijn blogpagina. Op mijn blog lees je meer over fotogear, fotografietechnieken, fotografietips, fotografieprojecten van Jaap Burggraaf Fotografie en nog veel meer!

Kijk lekker rond op mijn pagina. Heb je vragen: stel ze gerust.

You May Also Like

Geen reacties on This Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *