Welk thema en welke plug-ins gebruik ik in WordPress?

WordPress thema’s en plug-ins.

Voor WordPress is er een gigantisch aanbod van thema’s en plug-ins beschikbaar, waarmee eenvoudig websites kunnen worden opgebouwd. In dit bericht beschrijf ik welke plug-ins ik voor mijn website gebruik en welke plug-ins wat mij betreft must haves zijn.

WordPress thema

Wat is een WordPress thema?

Een WordPress thema is een sjabloon voor een website. Met het toepassen een thema is het mogelijk om snel en zonder kennis van html, PHP of CSS een website in te richten. De thema’s zijn over het algemeen toegespitst op een specifieke gebruikerscategorie, waar de paginasjablonen en vormgeving op toe zijn gespitst.

 Welk WordPress thema gebruik ik voor mijn website?

 Zoals je in mijn  blogbericht Het kiezen van hosting voor mijn website kon lezen heb ik nog niet zo veel ervaring met het maken van een website en wilde ik op deze reden voor mijn website gebruik maken van een Content Management System (CMS). Uiteindelijk heb ik gekozen voor WordPress als het CMS voor mijn website. Binnen WordPress heb ik gezocht naar een thema dat toegespitst is op gebruik voor website van creatieve professionals, zoals fotografen.

Voor mijn website gebruik ik het thema Photobooth van de ontwikkelaar Pixel Mafia. Dit thema is te koop via themeforest en kost $ 59,– inclusief ondersteuning voor een periode van 6 maanden en gratis updates.

Het thema is te downloaden via de link hieronder:

https://themeforest.net/item/photobooth-clean-photo-and-portfolio-wordpress-theme/19643493

Plug-ins

Wat zijn plug-ins?

Plug-ins zijn stukjes software die binnen website worden gebruikt voor het realiseren van specifieke functionaliteit.

Welke plug-ins gebruik ik voor de website jaapburggraaf.nl?

Hieronder heb ik een opsomming gemaakt van de plug-ins die ik op dit moment gebruik.

Google Analytics Dashboard for WP (GADWP)

Google Analytics is een dienst van Google om statistieken van een website te verzamelen en inzichtelijk te maken. De functinaliteit van Google Analytics wordt gebruikt door beheerders van websites om een duidelijk beeld te geven van onder andere de bezoekersstromen, verkeersbronnen en pagina weergaves.

Voor mij levert Google Analytics de onderstaande gegevens die interessant zijn en mij inzicht geven op welke punten de website verbeterd kan worden:

  • Aantal bezoeken: Het totaal aantal bezoeken aan de website sinds de start van de meting met Google Analytics
  • Paginaweergaves: Het totaal aantal pagina’s dat is weergegeven sinds de start van de meting met Google Analytics
  • Bouncepercentage: Het gemiddelde aantal bezoekers dat de website verlaat na één pagina, voorheen ook wel bekend als het “weigeringspercentage”. Andere webstatistieksystemen noemen dit ook wel de “slipratio” of “bounce rate”. Een hoog bouncepercentage geeft volgens Google aan dat de bestemmingspagina niet genoeg uitnodigt om de pagina verder te doorzoeken. Een bouncepercentage tussen 40 en 60% is over het algemeen normaal voor een website.
  • Gemiddelde tijd op de site: De gemiddelde tijd die de bezoeker op de website doorbrengt

Google Analytics Dashboard for WP by ExactMetrics (formerly GADWP)

Contact Form 7

Door middel van deze plug-in kun je contactformulieren van een website beheren.

Contact Form 7

Flamingo

Flamingo is een aanvulling op de Contact Form 7 plug-in en maakt het mogelijk om een database aan te leggen van emailadressen van mensen die berichten hebben achtergelaten via een contactformulier. Handig om een nieuwsbrief via email op te zetten.

 

Flamingo

Sweet Alert

Ook Sweet Alert is add-on voor de Contact Form 7 plug-in. Sweet Alerts toont een fraaie pop-up na het invullen van een contactformulier van Contact Form 7.

SWEET ALERT ADD-ON FOR CONTACT FORM 7

Really Simple SSL

Zoals de naam van deze plug-in al suggereert: met de plug-in Really Simple SSL kun je heen eenvoudig de instellingen van je website aanpassen zodat een beveiligde verbinding kan worden opgebouwd met de website via https. Via mijn hostingprovider heb ik bij mijn hostingpakket een SSL certificaat ontvangen dat kan worden gebruikt voor te opbouwen van een beveiligde verbinding.

Het instellen van deze plug-in is inderdaad “Really Simple”!

De plug-in is te downloaden van de website van WordPress via de volgende link:

Really Simple SSL

Cookie Bar

Zoals hierboven beschreven maak ik gebruik van Google Analytics. Voor Google Analytics worden analytische cookies gebruikt, bijvoorbeeld om het onderscheid te kunnen maken tussen nieuwe bezoekers die de website bezoeken en bezoekers die al eerder op de website zijn geweest. Volgens de cookiewet moeten bezoekers van de website geïnformeerd worden over het gebruik van analytische cookies. Om dit te kunnen doen maak ik gebruik van de plug-in cookie bar. Deze plug-in laat bij het bezoeken van de website een balk aan de onderzijde van de website zien.

De plug-in wordt aangeboden op de website van WordPress:

Cookie Bar

 Yoast SEO

Iedere eigenaar van een website wil graag dat zijn website gevonden wordt door de doelgroep waarvoor de website gemaakt is. De Yoast SEO plug-in helpt bij het beter vindbaar maken van de website door onder andere Google. Het proces van het verbeteren van de vindbaarheid van websites door zoekmachines wordt ook wel Search Engine Optimisation (SEO) genoemd. De Yoast plug-in analyseert de tekst en opbouw van een pagina van de website en geeft tips om de vindbaarheid en leesbaarheid van de website te verbeteren.

Yoast SEO

Sucuri Security

Met de sucuri plug-in kan de beveiliging van een wordpress website verbeterd worden. De plug-in maakt het mogelijk om two-factor authentication te gebruiken, zendt notificaties bij bepaalde gebeurtenissen op de website. Daarnaast worden de bestanden van de website ook gescand op eventuele malware.

Sucuri Security – Auditing, Malware Scanner and Security Hardening

WP-optimize

De snelheid van nog website is belangrijk. De plug-in WP Optimize zorgt ervoor dat de MySQL database die de website gebruikt efficiënter werkt. Dit zie je terug in een kortere laadtijd van de pagina. De laadtijd van een pagina is erg belangrijk voor de beleving van de gebruiker, maar wordt ook meegewogen bij de indexering van de website door zoekmachines.

WP-Optimize – Clean, Compress, Cache.

Google Maps Easy

Voor het weergeven van locaties in de sidebar op mijn blogpagina’s gebruik ik de Google Maps Easy plug-in. Voor mijn website was ik op zoek naar een plug-in die een kaart kan tonen met de verschillende locaties waarop ik foto’s heb gemaakt. Via de wordpress site worden een aantal plug-ins aangeboden die dit kunnen. De makers van deze plug-ins richten zich hoofdzakelijk op website voor winkels, waar ook vaak een soortgelijke kaart wordt getoond.

Ik heb een aantal van de verkrijgbare plug-ins gebruik voordat ik de plug-in Google Maps Easy heb geïnstalleerd.  Bij de plug-ins die ik geprobeerd heb tegen een aantal zaken aan waardoor de plug-in uiteindelijk niet bruikbaar was, bijvoorbeeld een tekst als “Store Locator”  die altijd door de plug-in wordt getoond of het feit een betaalde versie van de plug-in gebruikt moest worden om meer dan één marker op de kaart te tonen. De plug-in Google Maps Easy levert de functionaliteit die ik nodig heb en is eenvoudig in gebruik. Precies wat ik zocht.

Google Maps Easy

Whatshelp chat button

Chat Button by GetButton.io (ex. WhatsHelp)

Ik was op zoek naar een plug-in om bezoekers van mijn website de mogelijkheid te geven om via een widget op mijn website een bericht te sturen naar mijn Facebook pagina.

 

Waar zijn thema’s en plug-ins voor WordPress verkrijgbaar?

De plug-ins die ik gebruik voor mijn website zijn allemaal kostenloos verkrijgbaar via de WordPress website.

Het thema Photobooth heb ik aangeschaft via Themeforest, dat onderdeel is van Envato Market.

 

Mijn plug-in wannahaves

Een website is wat mij betreft nooit af. Er blijven altijd wensen om de functionaliteit van de website uit te breiden, of het uiterlijk van de website te veranderen. Op dit moment heb ik voor mijn website de volgende zaken op het netvlies die ik nog zou willen toevoegen door middel van het toevoegen van WordPress plug-ins.

CAPTCHA plug-in

Voor mijn website heb ik de mogelijkheid om te reageren op pagina’s, foto’s en blogposts ingeschakeld. Leuk als iemand een reactie kan achterlaten. Helaas worden de reacties, net als een email box, niet vrij van ongewenste reclames. Graag zou ik het posten van ongewenste reclame door bots willen beperken door het toepassen van een reactietest om onderscheid te maken tussen mens en bots. Een veelgebruikte methode hiervoor is het gebruik van CAPTCHA. CAPTCHA staat voor Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart. Het is een reactietest om te kijken of de gebruiker van de website een mens is en geen computer.

Afbeeldingsresultaat voor captcha

Helaas heeft het gebruik van CAPTCHA’s in een aantal gevallen een negatieve invloed op de gebruiksbeleving en de conversieratio van een website. Het kost gebruikers vaak meerdere pogingen omdat het vaak onduidelijk is welke tekens er staan. Dit heeft frustratie tot gevolg. Een negatieve ervaring leidt ook in de toekomst tot frustratie: als de gebruiker weer een CAPTCHA ziet, raakt hij al ontmoedigd voordat hij de test daadwerkelijk gedaan heeft.

Alternatieven

Gelukkig zijn er meerdere alternatieven op de traditionele tekst-CAPTCHA. Je kunt hier bijvoorbeeld denken aan een rekensommetjes dat je moet invullen en andere creatieve CAPTCHA’s. Ook kun je de invultijd van een formulier controleren – bij een invultijd van enkele seconden, weet je dat het geen mens kan zijn. ‘Are You a Human’ ontwikkelt zelfs game-achtige CAPTCHA’s, ook wel PlayThru CAPTCHA’s genoemd.

PlayThru CAPTCHA

Een PlayThru is voor gebruikers niet alleen leuker, maar het is ook veiliger dan een traditionele CAPTCHA vanwege de vele componenten. Ook lossen bezoekers sneller een PlayThru op dan een traditionele CAPTCHA. Het is nog onduidelijk of het conversiepercentage bij PlayThru’s ook hoger is dan bij CAPTCHA’s. Ook passen PlayThru’s qua stijl vaak niet bij site.

Voor fomulieren is er de ook de zogenaamde ‘Honeypot Technique’. Je voegt in dat geval een extra formulierveld toe dat leeg moet blijven. Dat extra veld is onzichtbaar voor gebruikers. Bots vullen alle velden in, omdat ze geen onderscheid maken tussen verborgen en zichtbare velden. Zo onderscheid je spam van je echte gebruikers. Het grote voordeel van deze methode is dat een gebruiker niets extra’s hoeft te doen, ook geen spelletje.

Exif

Exif staat voor Exchangeable image file format en is een metadataspecificatie voor afbeeldingsbestanden uit onder andere digitale camera’s. Het wordt gebruikt in bestandsformaten zoals JPG en TIFF. In JPG bestanden wordt informatie opgenomen over de gemaakte foto; zoals de camera waarmee de camera is gemaakt, de ISO-waarden, sluitertijd en diafragma.  Ik zou graag de Exif gegevens willen tonen bij de verschillende foto’s die in mijn albums zijn opgenomen, waardoor je kunt zien met welke instellingen ik de foto heb gemaakt.

Hiervoor ga ik nog op zoek naar een plugin die deze informatie kan weergeven in mijn albums.

Reageren? Dat kan via door een reactie op deze blogpost achter te laten, of via mijn contactpagina.

 

...

over jaap burggraaf fotografie zwart-wit landscape2

Jaap Burggraaf Fotografie

Welkom op mijn blogpagina. Op mijn blog lees je meer over fotogear, fotografietechnieken, fotografietips, fotografieprojecten van Jaap Burggraaf Fotografie en nog veel meer!

Kijk lekker rond op mijn pagina. Heb je vragen: stel ze gerust.

You May Also Like

Geen reacties on This Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waar wil je over lezen?
Locaties: