6 september 2018
by
in Nieuws
Geen reacties

Summer18

De zomervakantie zit er helaas al weer op! Wat vliegt die toch altijd voorbij. Gelukkig hebben we de foto’s nog. In dit blogbericht meer over mijn zomervakantie van 2018.

Locatie

Dit jaar zijn we in de zomervakantie naar het Franse plaatsje Lanton gegaan. Lanton ligt aan het Bassin d’Arcachon, zo’n 40 km ten Zuidwesten van Bordeaux. Het Bassin d’Arcachon is een geliefd vakantieoord, maar is tevens de locatie waar een groot deel van de Franse oesters worden gekweekt.

Lanton ligt op een afstand van ongeveer 40 km van de wijnhoofdstad Bordeaux en is met de auto in ongeveer een uurtje te bereiken.

Reis

Het Bassin d’Arcachon ligt op een afstand van ongeveer 1050km  van Utrecht. Vanaf Oosterhout is de afstand ongeveer 1000km. Wij hebben de reis in twee dagen gereden aangezien dit de eerste keer was dat we met onze dochter naar het buitenland gingen. We hebben hierom overnacht in Tours (ca 600km vanaf Oosterhout)

Ik ga op vakantie en ik neem mee…

Op reis mag de camera natuurlijk niet ontbreken, om de vakantie op foto vast te leggen.

De juiste camera voor je reis

Een objectief voor alle gevallen: met een zoom-objectief zijn groothoekopnames net zo goed mogelijk als het maken van gedetailleerde opnames.

Het soort reis kan al een grote invloed op de keuze van je uitrusting hebben. Plan je een citytrip naar een stad, een roadtrip met de auto of een wandelvakantie? Hoe meer je te voet op pad bent des te fijner is het om niet al te veel bagage bij je te hebben. Bij lange wandelingen is het niet handig meerdere kilo’s aan camera-uitrusting te moeten dragen.

Inmiddels bestaan er veel goede systeemcamera’s die duidelijk lichter en compacter zijn dan digitale spiegelreflexcamera’s. Als je dus veel te voet op pad bent en je geen auto tot je beschikking hebt, is het beter van een spiegelreflexcamera met meerdere objectieven af te zien.

Tip: Vergeet je smartphone niet

Uiteindelijk moet je de kwaliteit van jouw smartphone trouwens ook niet onderschatten. Deze heb je altijd bij je en de nieuwste generaties hebben steeds betere camera’s. Het is sowieso leuk om sommige foto’s te herhalen met je smartphone, zodat je ze direct online kunt delen. Daarnaast zijn er prima apps beschikbaar voor smartphones om de foto’s die je hebt gemaakt met jouw camera direct op jouw vakantielocatie al te bewerken. Zelf maak ik gebruik van de Sony Play Memories app om de foto’s die ik heb gemaakt met mijn camera over te zetten op mijn iPhone. Op mijn iPhone bewerk ik de foto’s vervolgens met de Lightroom CC app van Adobe. Ook met de gratis versie van deze app kun je uitgebreide bewerkingen uitvoeren op de foto’s.

Passende objectieven

Met een bijzonder lichtgevoelig objectief kun je ook bij moeilijke lichtomstandigheden mooie foto’s maken, bijvoorbeeld in kerken.

Ook bij de keuze van de objectieven kun je de vraag stellen: Hoeveel gewicht wil je dragen?

Om plaats en gewicht te sparen kun je kiezen voor een zoom-objectief met een groot zoombereik en beeldstabilisator, bijvoorbeeld 18-200mm. Zo heb je een objectief voor alle bereiken.

Op mijn vakantie heb ik vooral gebruik gemaakt van mijn Sony A77ii met mijn 16-50 f/2.8 SSM objectief. Slechts in een paar gevallen heb ik gebruik gemaakt van mijn Tamron 70-300 f/4-5.6 USD uit de tas gekomen. Dit was in de paar gevallen dat een brandpuntsafstand van 50mm niet voldoende was, of dat de scherptediepte met het 16-50mm objectief niet klein genoeg was.

Verlanglijst

Tijdens mijn vakantie heb ik meerdere keren landschapsfoto’s gemaakt bij de ondergaande zon. Bij het maken van deze foto’s loop je tegen hoge contrastverschillen aan. Mijn camera had wat moeite om dit dynamisch bereik vast te leggen. Tijdens mijn vakantie heb ik dit in een aantal gevallen opgelost door meerdere foto’s met een andere belichting te maken en deze in postprocessing samen te voegen tot een HDR-foto. Na deze vakantie staat er wel een gegradueerd ND-filter op mijn verlanglijst om al tijdens het maken van de foto’s de grote contrastverschillen op de gevoelige plaat vast te leggen.

Leerpunten

In de zomerperiode staat de zon overdag hoog aan de hemel. Er is hierdoor ruim voldoende licht voor het maken van foto’s. De hoge lichtsterkte zorgt er echter ook voor dat er in foto’s zeer hoge contrastverschillen ontstaan tussen delen die door de zon verlicht worden en de schaduwen op de foto’s. Vooral tijdens zonnige vakanties blijkt maar weer hoe lastig het is om mooie foto’s te maken als de zon hoog aan de hemel staat. Wanneer je rekening houdt met de volgende aandachtspunten, dan kun je ook tijdens een zonnige zomervakantie mooie platen maken.

Goed belichten

Op zonnige dagen zijn de contrastverschillen zodanig groot dat deze verschillen niet volledig kunnen worden vastgelegd door de camerasensor. Het zogenaamde dynamisch bereik van een camera is namelijk beperkt. Hierop heb je geen invloed. Je kunt er bij het maken van de foto wel voor zorgen dat de detailrijke delen van de foto goed belicht zijn. Zorg ervoor dat de delen van de foto die het meest belangrijk niet over- of onderbelicht zijn. Wanneer een deel van de foto volledig zwart of wit is kan dit ook in een fotobewerkingsprogramma niet meer worden gecorrigeerd.

Maak gebruik van de schaduw

Een hele simpele tip: maak gebruik van de schaduw. Wanneer je een bepaalde foto ook in de schaduw kunt maken, dan heeft dat de voorkeur boven het maken van een foto in de volle zon. In de schaduw is het licht zachter en zijn contrastverschillen veel minder groot.

Gebruik een gegradueerd ND-filter

Zoals ik hierboven al aangaf staat een gegradueerd ND-filter na deze vakantie op mijn verlanglijstje. Met een dergelijk filter, ook wel ND-grad filter genoemd, kun je een deel van de foto donkerder maken. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om een te heldere hemel donkerder te maken. Hierdoor worden de verschillen in de foto minder groot.

Gebruik van HDR

High Dynamic Range (HDR) is een fotografietechniek, waarbij meerdere opnamen worden gemaakt van hetzelfde onderwerp, echter met een verschillende belichting. Door de verschillende opnamen samen te voegen is het mogelijk om zowel de door de zon verlichte delen als de schaduwen goed te belichten. Gebruik HDR echter met mate, het kan namelijk in een aantal gevallen onnatuurlijk ogende foto’s opleveren.

Tijdstip van de dag

Serieuze fotografen fotograferen het liefst in het zogenaamde golden hour of blue hour.  Dit doen ze niet voor niets: op deze momenten zijn de lichtomstandigheden het best om foto’s te maken en heb je geen last van harde schaduwen. Heb je dus de keuze om foto’s in de periode rond zonsopkomst of zonsondergang te maken, dan kun je daar je voordeel mee doen.

Fotografeer in RAW

Op de meeste camera’s kun je kiezen voor het JPEG of het RAW opnameformaat. JPEG bestanden hebben als voordeel dat ze direct te openen zijn op computers, smartphones en tablets. JPEG bestanden hebben echter als nadeel dat ze minder mogelijkheden bieden voor fotobewerking zonder kwaliteitsverlies. Wanneer je kiest voor het RAW formaat wordt alle informatie van de beeldsensor van de camera direct opgeslagen zonder dat de camera bewerkingen uitvoert. Door het gebruik van RAW bestanden heb je achteraf meer mogelijkheden om de belichting van (delen van) de foto te corrigeren.

De foto’s van mijn vakantie

Bij dit bericht tref je een aantal foto’s aan die ik tijdens de vakantie gemaakt heb.

...

Gegevens

Voor de geïnteresseerden onderstaand nog wat uitgebreidere informatie bij de foto’s.

Foto 1:

Foto gemaakt in Andernos les Bains tijdens eb. Het getijdeverschil bedraagt hier maximaal zo’n 4 meter. Bij eb valt een groot deel van het Bassin d’Arcachon droog. Door het wad een stuk op te lopen kon ik dit drooggevallen zeilbootje fotograferen. EXIF: ISO 100 f/5.6 1/2000s

Foto 2:

Op de eerste avond op de camping in Lanton heb ik deze foto gemaakt van mijn dochtertje. Ze heeft het duidelijk naar haar zin! EXIF: ISO 100 f/5.6 1/60s

Foto 3:

Zonsondergang op de camping. EXIF: ISO 100 f/5.6 1/350s

Foto 4:

Mijn dochtertje. EXIF: ISO 100 f/2.8 1/200s

Foto 5:

In het dorpje Blaye, aan de oostzijde van de Garonne, ligt een citadel. In dit citadel vind je winkeltjes, een hotel en een camping. Aan het begin van de avond heb ik deze foto gemaakt. EXIF: ISO 100 f/8.0 1/350s

Foto 6:

Bij een restaurantje in het citadel van Blaye liggen deze wijnvaten naast het terras. EXIF: ISO 100 f/5.6 1/125s

Foto 7:

Een lege oesterschelp op het strand. EXIF: ISO 100 f/4.5 1/750s

Foto 8:

In het Bassin d’Aracachon worden veel oesters gekweekt en rondom de baai liggen veel dorpjes waar de oesters aan land worden gebracht en verder worden verwerkt. Deze foto is gemaakt in het dorpje Le Canon. De oude deux chevaux stond tussen de houten huisjes waar de locale oesters geproefd kunnen worden. EXIF: ISO 100 f/2.8 1/200s

Foto 9:

Foto gemaakt in Bordeaux, bij de opera. In Nederland zie je regelmatig fietsen met een bierkratje op de fietsendrager. Hier in Frankrijk hoort dit natuurlijk een wijnkistje te zijn en in Bordeaux past een wijnkistje uit de Médoc het best! EXIF: ISO 100 f/2.8 1/200s

Foto 10:

Uitzicht over het wijndorpje St. Emilion, waar de winkeltjes vol liggen met Grans Cru’s. EXIF: ISO 100 f/6.7 1/750s

Foto 11:

Een van de oude straatjes in het dorpje St. Emilion. EXIF: ISO 100 f/6.7 1/90s

Foto 12:

De hoogste duin van Europa, de Dune du Pyla. EXIF: ISO 100 f/9.5 1/500s

Foto 13:

De Dune du Pyla. EXIF: ISO 100 f/5.6 1/350s

Foto 14:

Een van de straatjes tussen de houten huisjes in le Canon. EXIF: ISO 100 f/5.6 1/200s

Foto 15:

Een typische Franse brasserie in Bordeaux. EXIF: ISO 100 f/6.7 1/125s

Foto 16:

Spelen in het water op Place de la Bourse in Bordeaux. EXIF: ISO 100 f/4.5 1/350s

Foto 17:

De kathedraal St. André in Bordeaux. EXIF: ISO 1600 f/2.8 1/60s

Foto 18:

De zonsondergang in Andernos les Bains op de laatste avond van onze vakantie. EXIF: ISO 100 f/9.5 1/3s

...

Reageren?

Wil je reageren op dit bericht of heb je (foto- of vakantie-) tips? Laat gerust een reactie achter onder dit bericht.

 

...

over jaap burggraaf fotografie zwart-wit landscape2

Jaap Burggraaf Fotografie

Welkom op mijn blogpagina. Op mijn blog lees je meer over fotogear, fotografietechnieken, fotografietips, fotografieprojecten van Jaap Burggraaf Fotografie en nog veel meer!

Kijk lekker rond op mijn pagina. Heb je vragen: stel ze gerust.

You May Also Like

Geen reacties on This Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waar wil je over lezen?
Locaties: