Reis
Het Bassin d’Arcachon ligt op een afstand van ongeveer 1050km van Utrecht. Vanaf Oosterhout is de afstand ongeveer 1000km. Wij hebben de reis in twee dagen gereden aangezien dit de eerste keer was dat we met onze dochter naar het buitenland gingen. We hebben hierom overnacht in Tours (ca 600km vanaf Oosterhout)
Ik ga op vakantie en ik neem mee…
Op reis mag de camera natuurlijk niet ontbreken, om de vakantie op foto vast te leggen.
De juiste camera voor je reis
Een objectief voor alle gevallen: met een zoom-objectief zijn groothoekopnames net zo goed mogelijk als het maken van gedetailleerde opnames.
Het soort reis kan al een grote invloed op de keuze van je uitrusting hebben. Plan je een citytrip naar een stad, een roadtrip met de auto of een wandelvakantie? Hoe meer je te voet op pad bent des te fijner is het om niet al te veel bagage bij je te hebben. Bij lange wandelingen is het niet handig meerdere kilo’s aan camera-uitrusting te moeten dragen.
Inmiddels bestaan er veel goede systeemcamera’s die duidelijk lichter en compacter zijn dan digitale spiegelreflexcamera’s. Als je dus veel te voet op pad bent en je geen auto tot je beschikking hebt, is het beter van een spiegelreflexcamera met meerdere objectieven af te zien.
Tip: Vergeet je smartphone niet
Uiteindelijk moet je de kwaliteit van jouw smartphone trouwens ook niet onderschatten. Deze heb je altijd bij je en de nieuwste generaties hebben steeds betere camera’s. Het is sowieso leuk om sommige foto’s te herhalen met je smartphone, zodat je ze direct online kunt delen. Daarnaast zijn er prima apps beschikbaar voor smartphones om de foto’s die je hebt gemaakt met jouw camera direct op jouw vakantielocatie al te bewerken. Zelf maak ik gebruik van de Sony Play Memories app om de foto’s die ik heb gemaakt met mijn camera over te zetten op mijn iPhone. Op mijn iPhone bewerk ik de foto’s vervolgens met de Lightroom CC app van Adobe. Ook met de gratis versie van deze app kun je uitgebreide bewerkingen uitvoeren op de foto’s.
Passende objectieven
Met een bijzonder lichtgevoelig objectief kun je ook bij moeilijke lichtomstandigheden mooie foto’s maken, bijvoorbeeld in kerken.
Ook bij de keuze van de objectieven kun je de vraag stellen: Hoeveel gewicht wil je dragen?
Om plaats en gewicht te sparen kun je kiezen voor een zoom-objectief met een groot zoombereik en beeldstabilisator, bijvoorbeeld 18-200mm. Zo heb je een objectief voor alle bereiken.
Op mijn vakantie heb ik vooral gebruik gemaakt van mijn Sony A77ii met mijn 16-50 f/2.8 SSM objectief. Slechts in een paar gevallen heb ik gebruik gemaakt van mijn Tamron 70-300 f/4-5.6 USD uit de tas gekomen. Dit was in de paar gevallen dat een brandpuntsafstand van 50mm niet voldoende was, of dat de scherptediepte met het 16-50mm objectief niet klein genoeg was.
Verlanglijst
Tijdens mijn vakantie heb ik meerdere keren landschapsfoto’s gemaakt bij de ondergaande zon. Bij het maken van deze foto’s loop je tegen hoge contrastverschillen aan. Mijn camera had wat moeite om dit dynamisch bereik vast te leggen. Tijdens mijn vakantie heb ik dit in een aantal gevallen opgelost door meerdere foto’s met een andere belichting te maken en deze in postprocessing samen te voegen tot een HDR-foto. Na deze vakantie staat er wel een gegradueerd ND-filter op mijn verlanglijst om al tijdens het maken van de foto’s de grote contrastverschillen op de gevoelige plaat vast te leggen.
Leerpunten
In de zomerperiode staat de zon overdag hoog aan de hemel. Er is hierdoor ruim voldoende licht voor het maken van foto’s. De hoge lichtsterkte zorgt er echter ook voor dat er in foto’s zeer hoge contrastverschillen ontstaan tussen delen die door de zon verlicht worden en de schaduwen op de foto’s. Vooral tijdens zonnige vakanties blijkt maar weer hoe lastig het is om mooie foto’s te maken als de zon hoog aan de hemel staat. Wanneer je rekening houdt met de volgende aandachtspunten, dan kun je ook tijdens een zonnige zomervakantie mooie platen maken.
Goed belichten
Op zonnige dagen zijn de contrastverschillen zodanig groot dat deze verschillen niet volledig kunnen worden vastgelegd door de camerasensor. Het zogenaamde dynamisch bereik van een camera is namelijk beperkt. Hierop heb je geen invloed. Je kunt er bij het maken van de foto wel voor zorgen dat de detailrijke delen van de foto goed belicht zijn. Zorg ervoor dat de delen van de foto die het meest belangrijk niet over- of onderbelicht zijn. Wanneer een deel van de foto volledig zwart of wit is kan dit ook in een fotobewerkingsprogramma niet meer worden gecorrigeerd.
Maak gebruik van de schaduw
Een hele simpele tip: maak gebruik van de schaduw. Wanneer je een bepaalde foto ook in de schaduw kunt maken, dan heeft dat de voorkeur boven het maken van een foto in de volle zon. In de schaduw is het licht zachter en zijn contrastverschillen veel minder groot.
Gebruik een gegradueerd ND-filter
Zoals ik hierboven al aangaf staat een gegradueerd ND-filter na deze vakantie op mijn verlanglijstje. Met een dergelijk filter, ook wel ND-grad filter genoemd, kun je een deel van de foto donkerder maken. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om een te heldere hemel donkerder te maken. Hierdoor worden de verschillen in de foto minder groot.
Gebruik van HDR
High Dynamic Range (HDR) is een fotografietechniek, waarbij meerdere opnamen worden gemaakt van hetzelfde onderwerp, echter met een verschillende belichting. Door de verschillende opnamen samen te voegen is het mogelijk om zowel de door de zon verlichte delen als de schaduwen goed te belichten. Gebruik HDR echter met mate, het kan namelijk in een aantal gevallen onnatuurlijk ogende foto’s opleveren.
Tijdstip van de dag
Serieuze fotografen fotograferen het liefst in het zogenaamde golden hour of blue hour. Dit doen ze niet voor niets: op deze momenten zijn de lichtomstandigheden het best om foto’s te maken en heb je geen last van harde schaduwen. Heb je dus de keuze om foto’s in de periode rond zonsopkomst of zonsondergang te maken, dan kun je daar je voordeel mee doen.
Fotografeer in RAW
Op de meeste camera’s kun je kiezen voor het JPEG of het RAW opnameformaat. JPEG bestanden hebben als voordeel dat ze direct te openen zijn op computers, smartphones en tablets. JPEG bestanden hebben echter als nadeel dat ze minder mogelijkheden bieden voor fotobewerking zonder kwaliteitsverlies. Wanneer je kiest voor het RAW formaat wordt alle informatie van de beeldsensor van de camera direct opgeslagen zonder dat de camera bewerkingen uitvoert. Door het gebruik van RAW bestanden heb je achteraf meer mogelijkheden om de belichting van (delen van) de foto te corrigeren.
De foto’s van mijn vakantie
Bij dit bericht tref je een aantal foto’s aan die ik tijdens de vakantie gemaakt heb.
Geen reacties on This Post