Vergelijk Sony A77ii vs A6300. Wat is de beste camera?

Vergelijk Sony A77ii vs A6300. Wat is de beste camera?

Sony A77ii vs A6300: Het vergelijk. wat is de beste camera?

Al enige tijd ben ik in het bezit van de Sony A77ii. Recentelijk heb ik ook de Sony a6300 gekocht. Tijd voor een vergelijk tussen de twee camera’s!

Waarom de aanschaf van een nieuwe camera?

Ik ben tevreden met de Sony A77ii als all-round camera. De camera is relatief groot en zwaar. De afmetingen van de camera zijn in veel gevallen een voordeel. De camera is namelijk stevig vast te houden en de grote body biedt voldoende ruimte aan knoppen op de body, waarmee veel functies makkelijk bereikbaar zijn. Zelfs het fotograferen van foto’s tijdens een sneeuwbui voor dit album met handschoenen aan is prima mogelijk met de Sony A77ii!

Waarom dan een nieuwe camera?  Simpel: het grote formaat van de camera is vaak een voordeel vanuit ergonomisch oogpunt, maar het is niet in alle gevallen even praktisch. De camera is namelijk wat groot om altijd bij je te hebben. Om deze reden heb ik gekozen om een tweede camera aan te schaffen die een wat handzamer formaat heeft. Deze camera kan altijd met me mee reizen zodat ik altijd klaar ben voor die ene foto.

Mijn keuze is hierbij gevallen op de Sony A6300 camera als tweede camera.

 

Beschrijving

Sony A77ii

De Sony A77ii is een zogenaamde SLT-camera. In tegenstelling tot een conventionele spiegelreflexcamera heeft een SLT (Single Lens Translucent) camera geen bewegende spiegel, maar een vaste spiegel die een deel van het invallende licht afbuigt naar de autofocussensor die in de body is aangebracht. De SLT camera is door Sony in het leven geroepen om snelle autofocus tijdens filmen mogelijk te maken: iets wat voor conventionele spiegelreflexcamera’s in het verleden een probleem was.

De onderstaande afbeelding geeft de verschillen weer tussen het werkingsprincipe van een spiegelreflexcamera (SLR), een SLT camera en een systeemcamera.

SLT spiegelreflex systeemcamera

De Sony A77ii is voorzien van een a-mount. Hierdoor kan de camera ook worden gebruikt met oudere objectieven van Minolta. Het lenzenaanbod voor de A77ii en andere Sony a-mount camera’s is hierdoor groot.

Sony A6300

De Sony A6300 is niet voorzien van een spiegel, het is een zogenaamde mirrorless of systeemcamera. Het licht dat door het objectief naar binnen valt komt direct op de beeldsensor terecht.

 

Sony A6300

Autofocus

De Sony A77ii maakt gebruik van een separate fasedetectie autofocus sensor die in de body is aangebracht. Door de halfdoorlatende spiegel wordt een deel van het licht afgebogen naar de AF-sensor.

De Sony A6300 heeft geen separate AF-sensoren: de beeldsensor van deze camera is uitgerust met separate AF-sensoren die werken volgens het principe van fasedetectie (PDAF) en contrastdetectie (CDAF).

Onder goede lichtomstandigheden is er nauwelijks verschil merkbaar tussen de snelheid waarmee de camera’s scherpstellen. In donkerdere omstandigheden is dit echter een ander verhaal. De Sony A77ii realiseert de scherpstelling zeer snel en blijft dit doen bij minder licht. De A6300 heeft wat meer moeite om snel scherp te stellen bij minder licht. Ten aanzien van autofocussnelheid bij slecht licht is de A77ii duidelijk in het voordeel. Hieruit blijkt wat mij betreft dat het autofocussysteem van een systeemcamera nog niet op hetzelfde niveau zit als het autofocussysteem van een SLT-camera.

Ergonomie

Door het grotere formaat en de grote grip die prettig in de hand ligt is de Sony A77ii goed vast te houden. De A77ii heeft veel knoppen en een LCD display bovenop de camera die de mogelijkheid bieden om veel gebruikte instellingen snel aan te passen en de actuele instellingen af te lezen. De camera is relatief zwaar, waardoor de camera ook in combinatie met lichtsterkte objectieven qua gewichtsverdeling goed in balans is.

De Sony A6300 body is een stuk kleiner; dit was ook de voornaamste reden voor de aanschaf van de camera. Dit betekent echter wel er minder ruimte is voor knoppen om functies direct te kunnen benaderen en dat de bereikbaarheid van de aanwezige knoppen minder is in vergelijking met de A77ii. Ondanks dit kleinere formaat is de grip van de A6300 goed te noemen. Ik ben aangenaam verrast over de kwaliteit van de grip en hoe makkelijk de A6300 stevig vast te houden is.

 

Beeldkwaliteit

Ik ben tevreden met de beeldkwaliteit van de A77ii. De camera levert over scherpe beelden zonder al te veel ruis. Bij slechte lichtomstandigheden, waarbij een hogere ISO-waarde wordt gekozen, neemt de ruist echter wel toe. Bij de Sony A77ii zijn foto’s tot ca. ISO 3200 goed bruikbaar. ISO 6400 gebruik ik alleen in uitzonderlijke gevallen, omdat vanaf deze waarde een duidelijke afname van het dynamisch bereik te zien is en dat de ruis meer ernstige vormen aanneemt.

De Sony A6300 presteert net wat beter in slechte lichtomstandigheden dan de A77ii en is door het ontbreken van de halfdoorlatende spiegel ook in het voordeel. De SLT-camera verliezen door de halfdoorlatende spiegel namelijk wat licht dat niet op de sensor valt, maar afgebogen wordt naar de AF-sensor. Bij de Sony A6300 is een ISO waarde van 6400 nog goed bruikbaar en bevat lijkt ongeveer even veel te bevatten als de de Sony A77ii bij ISO 3200.

Conclusies Sony A77ii vs A6300.

Sony A77ii

Sterke punten:

sterk punt

Zeer snelle autofocus, ook bij slecht licht.

sterk puntErgonomie: grip en de aanwezigheid van (een aantal programmeerbare) knoppen

sterk puntBouwkwaliteit en weathersealing

 

Zwakke punten:

zwak punt

Ruis bij hogere ISO-waarden

Sony A6300

Sterke punten:

sterk puntBouwkwaliteit en weathersealing

sterk puntDe mogelijkheid tot het instellen van een maximale sluitertijd voor auto ISO.

sterk puntGebruik van objectieven voor andere mount middels een adapter, bijvoorbeeld a-mount objectieven of Canon objectieven.

sterk puntBewegend beeld met niet bitrate van 100Mbps in Full HD en 4K.

 

Zwakke punten:

zwak puntSnelheid autofocus bij slecht licht

zwak puntErgonomie: grip en knoppen.

zwak puntHoge prijs van de native e-mount lenzen.

 

Wat is nu de beste camera van de twee: de Sony A77ii of de A6300? Uhm….allebei.

De twee camera’s vullen elkaar wat mij betreft prima aan. Voor elke bereikbaarheid van functies en zeer snelle autofocus blijft de A77ii de favoriet. De Sony A6300 is echter de camera om altijd bij je te hebben. Daarnaast is de A6300 de camera om met hoge bitrate bewegende beelden vast te leggen.

 

Albums

Wil je foto’s zien die Jaap Burggraaf fotografie heeft gemaakt met de Sony A77ii en de Sony A6300? Neem dan een kijkje op de albumpagina.

Verkrijgbaarheid van de camera’s

De A77ii is op dit moment nog leverbaar. De Sony A6300 is inmiddels vervangen door de Sony A6400. Je kunt deze camera’s onder andere kopen bij CameraNU.

Sony A77ii

Sony A6300

 

...

over jaap burggraaf fotografie zwart-wit landscape2

Jaap Burggraaf Fotografie

Welkom op mijn blogpagina. Op mijn blog lees je meer over fotogear, fotografietechnieken, fotografietips, fotografieprojecten van Jaap Burggraaf Fotografie en nog veel meer!

Kijk lekker rond op mijn pagina. Heb je vragen: stel ze gerust.

You May Also Like

Geen reacties on This Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waar wil je over lezen?
Locaties: