Op welk materiaal komt de foto van jouw bedrijf het beste tot zijn recht?

Welk materiaal kan ik het beste kiezen voor een foto afdruk?

Je hebt een prachtige foto van jouw bedrijf laten maken en wil deze graag ophangen aan de wand van jouw kantoor. Natuurlijk wil je dat de foto optimaal uit de verf komt. Welk materiaal zou je moeten kiezen om de foto het beste tot zijn recht te laten komen?

Het is tegenwoordig mogelijk om foto’s op veel verschillende materialen te laten afdrukken. Elk materiaal heeft zijn eigen unieke eigenschappen. De keuze voor een materiaal hangt af van de de specifieke foto, de plaats waar je de foto wil ophangen, de beoogde sfeer. Tot slot is het in veel gevallen een kwestie van smaak. Aanleiding genoeg om de verschillende materiaalkeuzen voor het afdrukken van foto’s onder de loep te nemen.  

Uit welke materialen kun je kiezen voor het afdrukken van foto’s

Goed. Uit welke foto kun je nu kiezen als je een foto wil laten afdrukken? Als (klant van een) fotograaf heb je de keuze uit een groot aantal materialen, waaronder het alom bekend fotopapier en canvas. Naast deze traditionele materialen zijn er ook andere materialen verkrijgbaar, zoals dibon, acrylglas en Xpozer. Keuze genoeg dus, maar wat zijn nu de specifieke eigenschappen van de verschillende beschikbare materialen?

De eigenschappen van de verschillende afdrukmaterialen

Acrylglas

afdrukken-materiaal-acrylglas

 

Acrylglas wordt ook wel plexiglas genoemd. Acrylglas is een transparante kunststof die afdrukken extra diepte, glans en uitstraling geeft. Acrylglas is met name geschikt voor het afdrukken van foto’s met intense kleuren en zorgt ervoor dat de foto van de muur de ruimte in knalt.

Bij acrylglas bestaan er twee verschillende procedés voor het afdrukken van foto’s. In het eerste geval wordt het acrylglas direct bedrukt aan de achterzijde. Voor het bereiken van een hogere kwaliteit is het echter beter om een fotoprint op acrylglas te verlijmen. Wil je het beste uit de foto halen, kies dan voor een fotoprint achter acrylglas.

Een afdruk op acryl toont alle details van de foto. Dit materiaal is dus bij uitstek geschikt voor foto’s met veel details. Oneffenheden of onscherpten in de foto vallen echter ook meer op. Hierdoor is acryl eigenlijk alleen geschikt voor hoge kwaliteit foto’s. Door het glanzende oppervlakte is acrylglas wat minder geschikt voor donkere foto’s.

Xpozer

 

afdrukken-materiaal-xpozer

Wanneer we het hebben over Xpozer, dan spreken we over een bedrukbare dunne polyesterfolie die wordt gespannen op een frame. Dit frame kan worden opgehangen aan de wand of zelfs aan het plafond. Het resultaat van een foto op Xpozer is een matte afdruk met een hele hoge resolutie.

Het Xpozer ophangframe is herbruikbaar. Je kunt dus heel eenvoudig een foto vervangen door een andere foto. Een nadeel van Xpozer is dat het oppervlakte minder strak is dan bij een afdruk op een plaatmateriaal.

Dibond

afdrukken-materiaal-dibond

Dibond wordt ook wel alupanel of aluminium-dibond genoemd. Dibond is een sandwichmateriaal, dat bestaat uit drie lagen.  Aan de buitenzijde bevinden zich twee aluminium buitenzijden en tussen de twee buitenzijden bevind zich een kunststoflaag uit polyetheen. Door de gebruikte materialen is dibond zowel geschikt voor binnen- als buitengebruik.

Aluminium

afdrukken-materiaal-aluminium-staal

Het is ook mogelijk je foto te laten afdrukken op aluminium. Het aluminium geeft jouw foto’s een industriële look. Bij het afdrukken op aluminium is de structuur van het geborstelde aluminium zichtbaar in de witte delen van de foto. Het geborstelde aluminium leent zich minder goed voor het afdrukken van een kleurenfoto, maar voor deze toepassing zijn de platen aluminium ook te voorzien van een witte toplaag. Hierdoor worden de kleuren realistisch weergegeven.

Canvas

 

afdrukken-materiaal-canvas

Canvas wordt ook gebruikt als schildersdoek en het is al wat langer beschikbaar als materiaal voor het maken van afdrukken. Canvas is een witgekleurd textiel dat om een vurenhouten frame wordt gespannen. Door de witte ondergrond leent canvas zich goed voor het vastleggen van kleurenfoto’s. Het canvas kan worden voorzien van een baklijst, een frame rond het doek. Door gebruik van een baklijst lijkt de foto los te komen van de ondergrond. De afdruk krijgt hierdoor eveneens een luxere uitstraling.

Canvas is mat van afwerking en heeft een vrij grove structuur. Daarnaast trekt de inkt bij het bedrukken gedeeltelijk in het doek. Hierdoor vallen kleine details minder op dan bij afdruk op een egaal, hard materiaal. Canvas is hierdoor wel wat minder geschikt voor detailrijke foto’s van een hoge scherpte en met een hoge kleurintensiteit.

Behang

afdrukken-materiaal-behang

Met fotobehang kun je een foto kamerbreed in de ruimte plaatsen. Doordat je met behang de foto op groot formaat kunt afdrukken geef je de foto impact. Qua levendigheid van de kleuren en scherpte van de foto is fotobehang vergelijkbaar met een afdruk op canvas.

Fotopapier

afdrukken-materiaal-fotopapier

Al in het analoge fotografietijdperk werd gebruik gemaakt van fotopapier voor het afdrukken van foto’s. Dat is niet voor niets. Door je foto te belichten op goed fotopapier kun je de allerhoogste afdrukkwaliteit behalen.  Bij prints op papier bestaat er een duidelijk kwaliteitsverschil tussen papier waarop de foto gedrukt is en papier dat belicht is. In het laatste geval haal je de hoogste kwaliteit, maar betaal je over het algemeen iets meer dan wanneer het papier bedrukt is.

Hout

afdrukken-materiaal-hout

 

Hout is een robuust, natuurlijk materiaal dat een warme uitstraling geeft. Het afdrukken op hout is bijvoorbeeld geschikt voor stoere portretten of romantische beelden. Door de structuur van het hout is het echter wel zo dat details op de foto gedeeltelijk wegvallen. Dit maakt hout wat minder geschikt voor detailrijke foto’s, zoals een familieportret waarop meerdere personen zijn vastgelegd.

Bij het afdrukken op hout bestaat over het algemeen de keuze uit verschillende hout: vurenhout en multiplex. Vurenhout is uitgevoerd met een whitewash afwerking. Deze whitewash zorgt voor kleurechtheid van de foto. Bij een afdruk op hout zonder whitewash kunnen de kleuren wat warmer worden weergegeven dan de werkelijke kleuren.

 

Wanneer kies je welk materiaal voor een foto afdruk?

Het is belangrijk om je bij de keuze voor een materiaal af te vragen welke sfeer of uitstraling je wil bereiken met de foto. Daarnaast spelen de lichtomstandigheden mee in de ruimte waarin je de foto afdruk wil ophangen.

Direct licht

De lichtval in de ruimte waar je de foto ophangt bepaalt voor een groot deel of de foto tot zijn recht komt. In ruimten waarin direct zonlicht binnen schijnt levert een afdruk op een glanzend materiaal sneller reflecties op. In dit geval is het beter om te kiezen voor een mat materiaal.

– Acrylglas

– Dibond

– Aluminium

+ Canvas

+ Behang

+ Hout

+ Xpozer

Buitengebruik

Niet alle materialen zijn bestand tegen de de vochtige omstandigheden buitenshuis.

+ Acrylglas

+ Dibond, mits direct bedrukt

+ Aluminium

– Canvas

– Behang

– Hout

+ Xpozer

Kwaliteit en detaillering van de foto

Het ene afdrukmateriaal toont meer of minder details van de foto. Dit is iets om op te letten bij het maken van een keuze voor een afdrukmateriaal. Beoordeel bij de nabewerking van de foto wat de kwaliteit en scherpte is van de foto en in welke mate er ruis aanwezig is in de foto. Voor foto’s met een iets lagere kwaliteit kun je beter kiezen voor een afdrukmateriaal dat iets meer vergevingsgezind is.

Als je een foto met een hoge scherpte en detaillering wil afdrukken, dan scoren de verschillende materialen als volgt:

+ Acrylglas

+ Dibond,

+ Aluminium

– Canvas

– Behang

– Hout

+ Xpozer

Kun je de verkeerde keuze maken?

In het algemeen geldt dat kwaliteit zijn prijs kent. Bij verschillende materialen bestaat de keuze tussen een afdruk waarbij de foto direct op het materiaal wordt geprint en een procedé waarbij hoogwaardig fotopapier wordt belicht met de foto en dit fotopapier vervolgens op het materiaal wordt aangebracht. Deze laatste vorm levert de hoogste kwaliteit, de scherpte en kleurweergave is hoger. Waar bij het direct bedrukken van materiaal soms printerstrepen zichtbaar kunnen zijn, is dit bij het gebruik van photochemisch fotopapier niet het geval. Dit fotopapier leent zich echter niet voor buitengebruik. Daarnaast is het zo dat de verschillende materialen wel hun eigen sfeer hebben. Het is dus goed om vooraf een beeld te vormen van de sfeer die je in de ruimte wil neerzetten.

Waar kan ik mijn foto laten afdrukken?

Er zijn verschillende bedrijven waar je je foto’s op verschillende materialen kunt afdrukken. Hieronder noem ik een tweetal bedrijven waar ik persoonlijk ervaring mee heb.

Werkaandemuur

Werkaandemuur biedt werken van verschillende beeldmakers aan die kunnen worden afgedrukt op verschillende materialen. Bij werkaandemuur kies je een werk van een beeldmaker, dat je vervolgens naar jouw wens op verschillende materialen kunt laten afdrukken.

Profotonet

Voor het laten maken van foto afdrukken van professionele kwaliteit ben je bij Profotonet aan het goede adres. Ik heb goede ervaringen met het afdrukken van eigen foto’s via Profotnet.

Vragen

Heb je naar aanleiding van dit bericht nog vragen. Wil je reageren of heb je advies nodig bij het afdrukken van een foto? Laat gerust hieronder een reactie achter of stuur mij een e-mailbericht!

...

over jaap burggraaf fotografie zwart-wit landscape2
Jaap Burggraaf Fotografie

Welkom op mijn blogpagina. Op mijn blog lees je meer over fotogear, fotografietechnieken, fotografietips, fotografieprojecten van Jaap Burggraaf Fotografie en nog veel meer!

Kijk lekker rond op mijn pagina. Heb je vragen: stel ze gerust.

You May Also Like

Geen reacties on This Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waar wil je over lezen?
Locaties: