Kalibreren van de autofocus van mijn camera
In dit blogbericht wil ik jullie graag wat meer vertellen over mijn ervaringen met het kaliberen van de autofocus van mijn camera.
De aanleiding
De laatste tijd had ik het idee dat de foto’s die ik maakte met mijn Sony 16-50 f/2.8 SSM objectief op mijn Sony A77ii camerabody niet volledig scherp waren. Na een nabewerking in Lightroom leverde het wel een acceptabel resultaat op, maar de foto’s zouden scherper kunnen zijn. Een aanwijsbare oorzaak voor de onscherpte is er niet. De camerabody en het objectief werken verder prima en er lijkt ook geen sprake te zijn van extreme onscherpte, die bijvoorbeeld veroorzaakt kan zijn doordat de apparatuur beschadigd is door een val.
Bij het gebruik van hetzelfde Sony 16-50 f/2.8 SSM objectief op de mirrorless Sony A6300 body met de Sony LA-EA3 adapter leken de foto’s echt scherper te zijn dan bij het gebruik van het objectief op de A77ii.
Waarom is het kalibreren van de autofocus nodig?
De A77ii camerabody maakt, net als alle digitale spiegelreflexcamera’s, gebruik van een separate phase detection autofocus sensor. Deze autofocus sensor is dus niet aangebracht op de beeldsensor, maar deze is aangebracht als losse sensor in de camerabody. Door de Single Lens Translucent techniek wordt een deel van het licht dat op de beeldsensor valt afgebogen naar de autofocus sensor. Bij een spiegelreflex camera wordt het licht bij een neergeklapte spiegel ook op de autofocus sensoren gericht. Door toleranties in de productie van camerabody en objectief kan het voorkomen dat de afstand tussen de PDAF sensor en de beeldsensor een minimale afwijking vertoont. Zelfs een minuscule afwijking kan direct effect hebben voor de scherpte van de foto.
Bij systeemcamera’s bevinden de autofocus sensoren zich wél op de beeldsensor en is er dus geen afstandsverschil door montagetoleranties mogelijk.. Hierdoor is het bij een spiegelloze systeemcamera niet nodig om de autofocus te kalibreren.
Hoe gaat het kalibreren nu in zijn werk?
Omdat ik dit nog niet eerder had gedaan, koos ik ervoor om m’n lenzen te laten kalibreren bij Calumet Photographic in Amsterdam. Eigenlijk kwam ik bij toeval bij Calumet terecht, omdat Calumet dicht in de buurt van het project waar ik op dit moment voor mijn werkgever werkzaam ben. Bij Calumet moet je eerst een afspraak maken en vervolgens kan je langskomen met je camera(‘s) en lenzen en worden deze gekalibreerd terwijl je wacht. Bij mij ging het dus om mijn Sony A77ii camera met een objectief van het type Sony 16-50 f/2.8 SSM.
Men plaatst de camera vervolgens op een statief en maakt vanaf een bepaalde afstand foto’s gemaakt van het kalibratiesysteem bij de grootste diafragma opening die het objectief biedt. In het geval van dit objectief betreft het dus een diafragma-waarde van f/2.8. Bij deze grootste diafragma opening zijn verschillen in scherpte namelijk het beste zichtbaar op de foto, de scherptediepte is immers het kleinst. Als vuistregeling wordt over het algemeen een afstand aangehouden tot het kalibratiesysteem van ten minste 50x de brandpuntsafstand van het objectief, dus maximaal 2,5 meter voor mijn objectief.
De camera wordt scherpgesteld op een focusvlak met contrastrijke patronen, waarop de camera goed kan scherpstellen. Naast het focusvlak is schuin een liniaal geplaatst, waarop kan worden afgelezen op welk punt het objectief werkelijk is scherpgesteld en de scherpte het hoogst is. Bij een perfect gekalibreerde camera met objectief is op de gemaakte foto het nulpunt op de liniaal het scherpst. Dit nulpunt staat namelijk op dezelfde afstand tot de camerasensor als het focusvlak met de patronen.
Op basis van de uitgevoerde metingen wordt er in het menu van de camera een instelling veranderd om de camera een vertellen welke correctie dient te worden toegepast bij het scherpstellen. Deze correctie is afhankelijk van de resultaten van de metingen: lag het scherpste deel van de foto voor of achter het nulpunt. In mijn geval was een kleine correctie nodig. Bij een instelling van -2 in het menu van mijn camerabody is de camera – objectief combinatie juist gekalibreerd en wordt de hoogste scherpte bereikt.
Zelf objectieven kaliberen.
Naast het laten kalibreren van de autofocus van je camerabody is het ook mogelijk om de kalibratie van de autofocus zelf uit te voeren. Op internet zijn er verschillende testkaarten te downloaden om dit te doen, bijvoorbeeld op deze website fotosloep.nl. Je kunt echter ook een mini versie van een kalibratiesysteem dat Calumet gebruikt kopen. De JJC Autofocus Calibration Aid is een product waarmee je gemakkelijk zelf de kalibratie kunt uitvoeren.
4 reacties on This Post
Hans
Goed artikel. Heb zelf veel problemen met mijn A77 II en een tamron 70-200 di vc usd. Heb nu een instelling op 200 gecorrigeerd maar daardoor is 70-135 bereik nauwelijks bruikbaar meer. Heb je hiervoor nog tips?
Volgens mij klopt trouwens je foto niet boven “ De instelling voor het kalibreren van de autofocus op de Sony A77ii” Je bedoelt daar denk ik AF-microafst.
Jaap Burggraaf
Hallo Hans,
Dank voor je bericht. Met de Sony A77ii is het helaas zo dat er per objectief maar één instelling voor de microadjustment van de autofocus mogelijk is.
Je geeft in jouw reactie aan dat in het bereik van 70-135 mm de autofocus eigenlijk niet bruikbaar is. Naar aanleiding heb ik wel een aantal vragen: Heb je binnen dit bereik consistent last van front- of backfocus, of is er sprake van een willekeurige afwijking? Was er bij een brandpuntsafstand van 200mm sprake van een grote afwijking, die je hebt gecorrigeerd in het menu van de A77ii? Bij de Tamron 70-200 f/2.8 Di VC USD G2 is het mogelijk om in de instellingen van het objectief bij verschillende brandpuntsafstanden een andere waarde voor de correctie in te vullen. Is dit ook het objectief dat jij hebt?
Scherp opgemerkt dat op de foto niet het juiste menuitem te zien is. Ik heb dit maar even gauw gecorrigeerd :-).
Groeten Jaap
Peter
Hallo, Hans
Wat ik me afvraag is, stel je het een 24-120 zoom lens , nu is mijn vraag hoe ver zoom je in , of Mischien wel helemaal niet. Gewoon 24 mm Laten staan of op maximaal , indir geval 120 mm .
Ik vraag je dit , om dit niet terug kan vinden in je artikel
Ik zou hier graag een antwoord op hebben..😉😉
Groet Peter
Jaap Burggraaf
Hallo Peter, Jaap hier,
Bij het calibreren van zoomobjectieven moeten er vaak concessies worden gedaan.
Bij sommige camerabodies is het mogelijk om verschillende calibratiewaarden voor verschillende brandpuntsafstanden in te geven.
Als dat hier mogelijk is, dan zou ik kiezen voor een brandpuntsafstand waarbij afwijkingen in de scherpstelling het meest zichtbaar zijn. Wanneer je het objectief bijvoorbeeld gebruikt voor portretfotografie en landschapsfotografie, dan zou ik kiezen voor een calibratie bij een grotere brandpuntsafstand. Bij het maken van portretfoto’s met open diafragma zijn focusafwijkingen namelijk beter zichtbaar dan bij landschapsfoto’s met een kleiner diafragma.
Kun je hier iets mee?
Groeten Jaap