Het kiezen van hosting voor mijn website

Hosting voor mijn website www.jaapburggraaf.nl

In november 2017 is mijn website live gegaan. Hiervoor waren het maken van een website en alle technische zaken die hierbij komen kijken helemaal nieuw voor mij. In deze blogpost beschrijf ik hoe ik ben gekomen tot het kiezen van een hosting provider en hosting pakket.

Welke eisen en wensen had ik?

 • Een .nl domein.
 • Een emailadres behorende bij dit domein. Bij voorkeur meerdere adressen.
 • Een SSL certificaat om een https verbinding met de website te kunnen opbouwen.
 • Geen beperkingen ten aanzien van dataverkeer, dus geen onverwachte kosten.
 • Opslagruimte. Mijn website gebruik ik hoofdzakelijk voor het tonen van mijn portfolio en het plaatsen van blogberichten. Er moet dus voldoende opslagruimte zijn om een ruime collectie foto’s op te slaan.
 • Het gebruik van een CMS zoals WordPress.
 • PHP. Voor het gebruiken van WordPress is ondersteuning voor PHP noodzakelijk.
 • MySQL: minimaal 1 MySQL database. WordPress vereist de aanwezigheid van tenminste 1 MySQL database.
 • Lage kosten. Het maken van een website was op dat moment volledig nieuw. Aangezien ik op dat moment niet wist hoe lang de website zal bestaan en met welke intensiviteit ik deze updated, wilde ik beginnen met een laag kostenplaatje;
 • Uitbreidbaarheid / toekomstvastheid. Indien blijkt dat de technische eigenschappen van het hostingpakket niet meer voldoen, dan is het prettig dat het pakket kan worden opgewaardeerd naar een pakket met meer opslagruimte of een hogere servercapaciteit.
 • Goede beheermogelijkheden op afstand.

 

Zelf hosten of hosten bij een hostingprovider?

Ik bezit zelf ook een server die thuis als fileserver dienst doet. Technisch gezien is het ook mogelijk om hier een website op te hosten. Dit betekent natuurlijk wel dat een aantal technische zaken zelf geregeld moeten worden, die bij het afsluiten van een hostingpakket door de hostingprovider geleverd worden. Tijdens mijn zoektocht naar een hostingprovider werd het mij duidelijk dat al vanaf enkele euro’s per maand een hostingpakket kan worden afgenomen. Vanwege dit lage prijsniveau heb ik vrij snel besloten de gedachten om zelf de website te hosten te laten varen, met name om de volgende redenen:

 • Security;
 • IP adres. Mijn internetprovider biedt alleen een dynamisch IP adres;
 • Upstream bandbreedte. Mijn ISP biedt een assymetrische verbinding. Dat wil zeggen dat de downloadsnelheid hoger is dan de uploadsnelheid. Voor normaal gebruik zoals surfen, audio en video streamen is dit geen probleem. Bij het hosten van een website wordt echter de uploadsnelheid ineens belangrijk;
 • Bedrijfszekerheid. De beschikbaarheid van de servers in een datacenter dat gebruikt wordt door een hostingprovider is hoger dan de eigen meterkastserver;
 • Backup. De hostingprovider zorgt ervoor dat de website periodiek wordt gebackupped.

Content management system

Het maken van een website doe ik voor het eerst. Het ontbreekt mij dan ook aan detailkennis op het gebied van PHP en HTML. Het toepassen van een CMS, Content Management System, is voor mij dan ook onontbeerlijk.

Welke keuzen heb ik uiteindelijk gemaakt?

Content Management System

Ik heb gekozen voor het gebruik van WordPress als Content Management System, met name vanwege het feit dat dit CMS een grote installed base heeft, waardoor er veel ondersteuning beschikbaar is op online forums. Voor 29% van alle websites wereldwijd wordt gebruik gemaakt van WordPress en voor WordPress is tevens een indrukwekkende hoeveelheid themes te vinden, die gratis of tegen een prijs van enkele tientjes verkrijgbaar zijn. Door het gebruiken van een theme is het mogelijk om een snelle start te maken met een goed ogende website, zonder specifieke kennis op het gebied van PHP, HTML, CSS en Javascript.

Theme

Aangezien ik mijn website hoofdzakelijk wil gebruiken voor het tentoonstellen van een portfolio en een blog heb ik specifiek gezocht naar een theme dat ondersteuning biedt voor deze twee zaken. Mijn oog is hierbij gevallen op het theme Photobooth, dat ontwikkeld is door Pixel-mafia. Dit theme is via themeforest.net verkrijgbaar voor een prijs van $59,–. Meer informatie over dit theme en de zaken die dit theme biedt is te vinden op deze pagina van themeforest.net.

Hosting provider

Op basis van de eisen die ik had voor een domein en hostingpakket heb ik gekozen voor Neostrada als hostingprovider. Het shared-hosting pakket dat Neostrada aanbiedt past bij de bescheiden eisen die ik als beginner stel aan een hostingpakket. Daarnaast is het pakket zeer gunstig geprijsd.

Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om een hostingpakket Starter af te sluiten voor de periode van 1 jaar en een nl-domein. De kosten voor het hostingpakket en bijbehorende domeinnaamregistratie waren in totaal € 13,95 voor de periode van een jaar. Een prijs waarvoor nog niet eens de elektriciteitskosten voor een thuisserver kunnen worden betaald! Nog een reden om de website niet zelf te hosten.

Neostrade biedt ook WordPress hosting aan voor een maandbedrag vanaf € 6,36 per maand. Voor het gebruik van WordPress als CMS is het echter niet nodig om dit veel duurdere hostingpakket af te sluiten. Door WordPress zelf te installeren kan WordPress ook gebruikt worden met het veel goedkopere Starter pakket. Het starterpakket heeft echter wel een kleinere opslagruimte, naast een lager aantal vCPU’s (1 vCPU vs. 6 vCPU’s) en een kleinere hoeveelheid werkgeheugen (1 GB vs. 6GB). Indien blijkt dat het starterpakket qua specificaties is het echter mogelijk om over te stappen naar een hostingpakket met hogere specificaties, bijvoorbeeld het Business hostingpakket dat door Neostrada wordt aangeboden.

Beheer op afstand

Neostrada levert bij haar hostingpakketten remote management via cPanel. cPanel is een veel gebruik web hosting control panel, waarmee instellingen voor het beheer van bestanden, databases, domeinen, email,  resourcegebruik en beveiliging kunnen worden aangepast.

Opslagruimte

Mijn website wordt hoofdzakelijk gebruikt om een portfolio te kunnen tonen. Er moet dus voldoen opslagruimte zijn om een ruime hoeveelheid foto’s op te slaan. De originele foto’s worden gemaakt in 24 megapixel. Voor gebruik op een website is een dergelijke resolutie helemaal niet nodig en vanuit het oogpunt van snelheid van de website zelfs ongewenst. De foto’s op de website hebben dan ook een lagere resolutie, wat ook een gunstig effect heeft op de bestandsgrootte. Hierdoor is de bestandsgrootte van de foto’s nog maar ongeveer 1MB per foto. Met 1GB opslagruimte kom ik dus een heel eind. Het hostingpakket dat ik heb gekozen biedt een opslagruimte van 3GB. Per vandaag is er ongeveer 600MB in gebruik, terwijl er al aardig wat foto’s op mijn site staan in mijn albums.

Technische details van het gekozen hostingpakket

 • 3GB SSD opslagruimte
 • 1 vCPU
 • 1GB werkgeheugen
 • 99,9% uptime
 • Onbeperkt dataverkeer
 • Ondersteuning tot 100 websites
 • Gratis SSL certificaat

Na een half jaar

Gedurende een half jaar heeft mijn website gedraaid op dit starter hostingpakket van Neostrada. Tijdens deze maanden heb ik mijn website uitgebreid met meerdere pagina’s en met blogberichten. Om deze pagina’s te kunnen maken heb ik meerdere foto’s geüpload naar mijn website en heb ik tevens een aantal plug-ins geïnstalleerd.

Op een gegeven moment liep ik toch tegen wat problemen aan: bij het opschonen van de database van de website of bij het updaten van een pagina verschenen er foutmeldingen. Een blik in cPanel wees uit dat mijn website op deze momenten de maximaal toegewezen resources gebruikte.  Het blijkt dus toch nodig om een hostingpakket te kiezen met hogere specificaties. Na een upgrade van mijn hostingpakket naar het Business pakket waren deze problemen opgelost. Dit Business pakket heeft 3vCPU’s en een werkgeheugen van 3GB, waardoor de website merkbaar sneller laadt.

...

over jaap burggraaf fotografie zwart-wit landscape2

Jaap Burggraaf Fotografie

Welkom op mijn blogpagina. Op mijn blog lees je meer over fotogear, fotografietechnieken, fotografietips, fotografieprojecten van Jaap Burggraaf Fotografie en nog veel meer!

Kijk lekker rond op mijn pagina. Heb je vragen: stel ze gerust.

You May Also Like

Geen reacties on This Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waar wil je over lezen?
Locaties: