Met welke fotoapparatuur maak ik mijn foto’s?

Met welke fotoapparatuur maak ik mijn foto’s?

Tijd voor geartalk!

Ik dit blogbericht geef ik een overzicht van de apparatuur die ik gebruik voor het maken van foto’s.

Mijn apparatuur

Camera’s

Ik ben in het bezit van een tweetal camera’s, een SLT-camera en een mirrorless camera, de Sony A77ii en de Sony A6300.

In een eerder blogbericht heb ik een vergelijk gemaakt van de twee camera’s en de eigenschappen van beide camera’s behandeld. Dit betreffende bericht vind je hier.

Objectieven

In de loop der tijd heb ik een aantal objectieven voor mijn camera’s aangeschaft. Hieronder vind je een overzicht de objectieven in mijn verzameling:

Sony 16-50 f/2.8 SSM

Mount: A-mount

Geschikt voor sensorformaat: APS-C

Dit objectief gebruik is als all-round objectief op de Sony A77ii. Het objectief is scherp, relatief lichtsterk en is gebouwd als een tank. Wat mij betreft is dit de ideale lens voor gebruik met de Sony A77ii.

Dyxum score overall: 4.57

 

Tamron 70-300mm f/4-5.6 SP Di VC USD

Mount: A-mount

Geschikt voor sensorformaat: APS-C en Full frame

Dyxum score overall: 4,49

 

Sony 50 f/1.8 SAM

Mount: A-mount

Geschikt voor sensorformaat: APS-C en Full frame

Deze “nifty fifty”  gebruik ik met name voor het maken van foto’s bij slechte lichtomstandigheden. Dit objectief heeft namelijk een maximaal diafragma van 1.8 en laat dus veel licht binnen.

Dyxum score overall: 4,35

 

Sigma 30 f/2.8 ART

Mount: E-mount

Geschikt voor sensorformaat: APS-C

De Sigma 30 f/2.8 ART is een compacte prime lens voor gebruik met Sony E-mount camera’s. Dit objectief is mijn all-round objectief dat ik gebruik met de Sony A6300. Het objectief is lekker compact, scherp en relatief lichtsterk.

Dyxum score overall: 4,64

 

Sigma DC 18-200 f/3.5-6.3 DC

Mount: A-mount

Geschikt voor sensorformaat: APS-C

Dit objectief wordt op dit moment niet meer geleverd, daar er op dit moment een vernieuwde versie op de markt is.

Door het grote zoombereik dekt dit objectief de brandspuntafstanden van meerdere objectieven af, waarmee het wisselen van objectieven eigenlijk niet nodig is. Dit echter wel tegen een prijs! De scherpte van het objectief stelt namelijk teleur. Daarnaast is dit objectief weinig lichtsterk, wat is slechtere lichtomstandigheden snel tot veel ruis leidt.

Dyxum score overall: 4,05

Tamron SP 90 f/2.8 Di USD

Mount: A-mount

Geschikt voor sensorformaat: APS-C en Full frame

De Tamron SP 90mm F/2.8 Macro Di USD is een korte teleprimelens die geoptimaliseerd is voor close-upfoto’s. Het objectief is geschikt voor full frame spiegelreflexcamera’s met Sony A-vatting, maar kan ook prima worden gebruikt op een camera met een APS-C sensorformaat. De brandpuntsafstand wordt dan circa 135 mm. De maximale vergroting bedraagt 1:1 en is hierdoor prima geschikt voor het fotograferen van kleine voorwerpen. Dit objectief is van de vierde generatie die Tamron heeft geproduceerd en is inmiddels erg geliefd om zijn scherpte. Door de scherpte en mooie bokeh is het objectief ook prima geschikt voor het maken van portretfoto’s.

Dyxum score overall: 4,92

 

Samyang 8MM F/3.5 Fisheye Sony CSII

Mount: A-mount

Geschikt voor sensorformaat: APS-C en Full frame

Dyxum score overall: 4,58

 

Accessoires

Soligor Extension Tube

Tussenringen worden binnen de macrofotografie gebruikt om de kortste scherpstelafstand van een objectief te verkleinen. Hiermee wordt de vergrotingsfactor van het objectief groter. En dat is precies wat we willen binnen macrofotografie; we willen namelijk kleine voorwerpen beeldvullend in beeld brengen.

Wil je meer weten over de werking van de tussenringen? Ik dit blogbericht vertel ik meer over de werking hiervan.

Joby GorillaPod SLR Zoom

Een handzaam en flexibel statief dat verrassend veelzijdig is. De Joby GorillaPod heeft buigzame poten die overal omheen gebogen kunnen worden, bijvoorbeeld om een lantaarnpaal of een traprailing.

Sony HVL-F42AM

Deze flitser heeft een richtgetal van 42. Het richtgetal is een maat voor de lichtopbrengst die specificeerd wordt bij een vaste afstand nog diafragmawaarde. De relatie tussen richtgetal, diafragma en iso waarde is als volgt:

Afstand = Richtgetal / Diafragma

Dus: Als de afstand tussen de camera en het voorwerp 10 meter bedraagt, dan is de minimale te gebruiken diafragmawaarde 4,2.

Neewer flitsparaplu’s

Via Ebay heb ik goedkoop een set van flitsparaplu’s gekocht om me te verdiepen in flitstechnieken. De set bestaat uit twee flitsstandaarden en vier stuks paraplu’s, twee paraplu’s in de kleur zilver en twee in de kleur goud.

Statief Sirui ET-1004

Ik heb gekozen voor een lekker stevig statief, dat redelijk compact is wanneer deze opgevouwen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat een statief snel uit te klappen is wanneer je het nodig hebt. Het beste statief is een statief dat je gebruikt!

Lens mount adapter Sony LA-EA4

Met de Sony lensadapters is het mogelijk de objectieven met een A-mount te gebruiken op de nieuwere E-mount lenzen. Door deze adapter kan ik de objectieven die ik voor mijn A77ii heb gekocht ook blijven gebruiken op mijn A6300. Sony biedt een viertal verschillende lens mount adapters aan om A-mount objectieven op een E-mount camera te gebruiken. In de onderstaande tabel zijn de verschillende eigenschappen van de lens mount adapters van de verschillende typen opgesomd.

 

...

Over-Jaap-Burggraaf-Fotografie-2

Jaap Burggraaf Fotografie

Welkom op mijn blogpagina. Op mijn blog lees je meer over fotogear, fotografietechnieken, fotografietips, fotografieprojecten van Jaap Burggraaf Fotografie en nog veel meer!

Kijk lekker rond op mijn pagina. Heb je vragen: stel ze gerust.

You May Also Like

Geen reacties on This Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waar wil je over lezen?
Locaties: