Foto’s maken met een lensball

Ik heb recentelijk deze lensball gekocht naar aanleiding van een aanbieding bij CameraNU. Dit is een massieve glazen bol die gebruikt wordt voor fotografie effecten.

In dit bericht vertel ik meer over de lensball: waar gebruik je deze voor en hoe bevalt deze mij.

 

Wat is een lensball?

Een lensball is een massief glazen bal die gebruikt wordt voor het bereiken van fotografie effecten.

Bresser-lensball

Door de bolvorm werkt de bal als een extra lens. Deze lens toont een beeld dat 180 graden gedraaid is ten opzichte van de omgeving: het beeld door een lensball staat dus op zijn kop. De lensball werkt ook als een wide angle lens, waardoor je een groot deel van de omgeving waarin je staat in beeld kunt brengen.

De lensball is verkrijgbaar in twee verschillen afmetingen, een diameter van 60mm en een diameter van 80mm. De 80mm variant is bedoeld voor gebruik met een DSLR of systeemcamera en de lensball met een diameter van 60mm is met name bedoeld voor het maken van foto’s met een smartphone. Ik heb gekozen voor de ball met een diameter van 80mm, aangezien ik deze wil gebruiken met mijn SLT- en systeemcamera.

Mijn ervaringen met de lensball

Gebruik van de lensball en tips

Scherptediepte

De mooiste lensball foto’s hebben een kleine scherptediepte, waarbij de bal scherp in beeld is en een achtergrond onscherp wordt weergegeven. Om dit te bewerkstelligen is het nodig dat met een groot diafragma wordt gefotografeerd. De lensball dient echter volledig binnen het scherpstelvlak van het objectief te liggen: de scherptediepte moet dus ook niet te klein te zijn. In dat geval wordt de bal namelijk niet volledig scherp weergegeven, maar slechts een deel daarvan. Over het algemeen heb ik een diafragma van f/2.8 of f/4.0 gebruikt. Bij deze waarde lukt het mij over het algemeen om de balans te vinden tussen een onscherpe achtergrond en het volledig binnen het scherptevlak in beeld brengen van de bal, met deze diafragmawaarde is het beeld in de bal voldoende scherp, terwijl de achtergrond een mooi bokeh effect krijgt.

Reflecties

Om de foto vrij van ongewenste reflecties te houden is het belangrijk om de bol vrij te houden van (zichtbare) vingerafdrukken. Door gebruik te maken van een circulair polarisatiefilter kunnen reflecties eveneens worden tegengehouden.

Welke scenes zijn het beste geschikt voor gebruik van de lensball?

Met dit hulpmiddel kun je geweldige creatieve foto’s maken, de mogelijkheden zijn nagenoeg eindeloos, of je nu in een stad foto’s maakt of in steden, in het water. In al deze situaties kunnen er verrassende foto’s worden gemaakt met deze bal. Er zijn echter wel een aantal situaties waar het effect in het bijzonder tot zijn recht komt:

  • Achtergronden met geïsoleerde objecten; een plein met een kerktoren, een schip op open water etc.;
  • Zonsondergangen op of bij het water;
  • Geometrische vormen en architectuur;
  • Lange gangen in gebouwen;
  • Bruggen, zoals hangbruggen.

Hieronder zie je een  voorbeeld van een foto die ik heb gemaakt met de lensball bij de stormvloedkering in Capelle aan den IJssel.

lensball-hollandsche-ijssel

Conclusie

De lensball levert een interessant foto effect op. Met gebruik van een dergelijke bal kunnen dan ook interessante foto’s worden gemaakt.

Een nadeel bij het gebruik is dat vingerafdrukken  zich snel verzamelen op de ball. Het is dus zaak om de bal goed schoon te houden om te voorkomen dat de vingerafdrukken op de foto’s verschijnen. Het is dan ook zinvol om tijdens het gebruik van de lensball een doekje mee te nemen waarmee vingerafdrukken verwijderd kunnen worden.

...

Wil je ook een lensball kopen?

Deze lensball is onder andere verkrijgbaar via CameraNU!

...

Contact opnemen met Jaap Burggraaf Fotografie?

Heb je naar aanleiding van dit bericht vragen, laat een reactie achter bij dit bericht. Of neem contact op met Jaap Burggraaf Fotografie via de contactpagina.

...

over jaap burggraaf fotografie zwart-wit landscape2

Jaap Burggraaf Fotografie

Welkom op mijn blogpagina. Op mijn blog lees je meer over fotogear, fotografietechnieken, fotografietips, fotografieprojecten van Jaap Burggraaf Fotografie en nog veel meer!

Kijk lekker rond op mijn pagina. Heb je vragen: stel ze gerust.

You May Also Like

Waar wil je over lezen?
Locaties: