Fotorecept deel 5: de timelapsevideo van een smart garden

Een recept voor een timelapse video

In deze vijfde editie van het fotorecept geen foto, maar een video. Dit keer leg ik uit op welke manier ik een timelapse video heb gemaakt die versneld de groei van basilicumplantjes over een periode van drie weken weergeeft.

Men neme:

Voor het maken van deze video heb ik de volgende ingrediënten gebruikt:

Een Sony A6300 camera

De Timelapse app voor de Sony camera.

Een opnametent

Een statief

Een set van twee daglichtlampen

Adobe Photoshop Lightroom

Adobe Premiere Elements

Dit is de apparatuur en software die ik heb gebruikt voor het maken van de video. Natuurlijk kun je de video net zo goed maken met apparatuur van een ander merk of type. Ook voor de gebruikte software zijn er legio alternatieven, al wordt de software van Adobe wel veel gebruikt voor het bewerken van foto’s en video’s.

Workflow

Om door het maken van afzonderlijke foto’s een timelapse video te maken, moeten er een aantal stappen worden uitgevoerd. Voor het maken van de timelapse video heb ik de volgende workflow aangehouden:

 1. Set-up van de opstelling voor het maken van de video.
 2. Maken van voorbeeldfoto’s en het controleren van de instellingen van de timelapse app.
 3. Starten van timelapse sequence.
 4. Importeren van de foto’s in Adobe Photoshop Lightroom.
 5. Het selecteren van de te gebruiken foto’s.
 6. (Batch-) bewerking van de foto’s.
 7. Het aanmaken van een nieuw project in Adobe Premiere Elements en het importeren van de foto’s.
 8. Het toevoegen van een intro en een outro.
 9. Het toevoegen van achtergrondmuziek en gesproken commentaar.
 10. Renderen en exporteren van de video en het uploaden

Workflow timelapse

Het eindresultaat voor ogen

Zoals je ziet zijn er best veel stappen die je moet uitvoeren om uiteindelijk te komen tot een timelapse video. Al deze afzonderlijke stappen dragen uiteindelijk bij aan het eindresultaat. Bij elke stap dienen er echter keuzen worden gemaakt die invloed hebben op het eindresultaat. Een aantal van deze keuzen zijn: hoe lang moet de uiteindelijke video duren en wat is de framerate van de uiteindelijke video. Beide zijn in dit geval bepalend voor het aantal foto’s dat moet worden gemaakt. Het is dus belangrijk om al vroeg over dit soort keuzes na te denken.

Een ander belangrijk punt bij het maken van timelapse video’s is het consistent houden van de belichting van de afzonderlijke frames van de video, waarbij voorkomen wordt dat de belichting onderling afwijkt.

Stap voor stap

Stap 1: Set-up van de opstelling voor het maken van de video.

Voor de opstelling van de smart garden heb ik gebruik gemaakt van een opvouwbare opnametent. Een opnametent wordt bij productfotografie gebruikt om het onderwerp van de foto gelijkmatig te verlichten te voorzien van een achtergrond in de gewenste kleur. Doordat de opnametent gemaakt is van een doek dat licht doorlaat, kan er gebruik gemaakt worden van lichtbronnen buiten de tent. Dit is dan ook wat ik heb gedaan. Voor het aanlichten van de smart garden heb ik twee daglichtlampen gebruikt die ik direct buiten de opnametent heb geplaatst.

Opstelling timelapse Smart garden Solutions

Na het plaatsen van de smart garden in de opnametent heb ik gecontroleerd of de smart garden gelijkmatig wordt belicht. Je wil namelijk voorkomen dat er hinderlijke schaduwen te zien zijn op de foto. De smart garden wordt van spanning voorzien via een snoer dat is aangesloten op een adapter in het stopcontact. Op de foto’s wil ik graag dat dit snoer niet zichtbaar is.

Natuurlijk is het mogelijk om in de nabewerking de belichting aan te passen en het snoer weg te poetsen in de nabewerking. Aangezien de timelapse video uit een groot aantal bestanden bestaat, doe ik dit liever in één keer goed bij het maken van de opname. Dit scheelt in de nabewerking veel tijd.

Stap 2: Maken van voorbeeldfoto’s en het controleren van de instellingen van de camera.

Nadat ik het onderwerp en camera heb opgesteld, ben ik gaan kijken naar de instellingen van de camera en de app die ik gebruik voor het maken van de foto’s.  Met de timelapse wil ik graag de groei van de plantjes over een periode van drie weken in beeld brengen. Om dit te kunnen doen maak ik met een vaste interval foto’s. Maar hoeveel foto’s heb ik nu nodig voor de uiteindelijke video? Hiervoor zijn de volgende gegevens van belang:

 • Totale duur van de opname: in dit geval drie weken
 • Framerate van de video: 30 fps
 • Duur van de video: ongeveer 40 seconden.
 • Verlichting smart garden: 16 uur een en vervolgens 8 uur uit.

Ik wil dus dat ik aan het einde een video kan maken met een duur van 40 seconden. Elke seconde van de video worden er 30 beelden getoond, ik kies namelijk voor 30 fps. Ik heb dus in totaal ongeveer 1200 foto’s nodig om de video te kunnen maken. Omdat de verlichting van de smart garden echter maar een deel van de dag brandt, kan ik uiteindelijk niet alle foto’s gebruiken. Er worden namelijk ook in de donkere periode foto’s gemaakt, die ik later zal moeten weggooien. In totaal moet ik zo’n 1.800 foto’s maken om er aan het einde voldoende over te houden.

Drie weken is in totaal 30.240 minuten. Wanneer ik 18 foto’s maak over deze periode met een vaste interval, dan wordt er elke 16,8 minuten een foto gemaakt. Ik heb dit afgerond en de app ingesteld op een interval van 20 minuten tussen de foto’s.

Okay, tot zover het rekenwerk. Om te voorkomen dat ik er na drie weken achter kom dat ik iets verkeer gedaan heb, heb ik een test gedaan om te kijken of ik de camera goed in heb gesteld. Hierbij heb ik de volgende camera instellingen gebruikt:

 • Belichtingsmodus: Manual
 • Auto focus: Manual
 • ISO 100
 • Diafragma F/8
 • Sluitertijd 1/25 seconden
 • Bestandsformaat: RAW
 • Aspect ratio: 16*9

Omdat ik graag een exact gelijke belichting van iedere foto wil, heb ik de belichtingsinstellingen handmatig gekozen.Wanneer de camera de belichtingsinstellingen kiest, dan bestaat de mogelijkheid dat belichting van de ene foto net iets afwijkt van de vorige. Dit leidt tot hinderlijke flicker in de foto. Een andere oorzaak van flicker kan de verlichting zijn. Doordat de daglichtlampen van stroom worden voorzien vanuit het stopcontact, zal de lichtopbrengst niet continu gelijk zijn. Gedurende de tijd zal de lichtopbrengst veranderen door de 50Hz wisselspanning. Om geen last te hebben van deze effecten heb ik gekozen voor een sluitertijd van 1/25 seconden. Omdat de verlichting door de 50Hz wisselspanning 100 keer per seconde oplicht, zorgt ik ervoor dat elke foto door 4 lichtpulsen wordt verlicht. Hierdoor krijgt elke afzonderlijke foto dezelfde belichting.

Stap 3: Starten van timelapse sequence.

De beelden van de testopname heb ik vervolgens geïmporteerd in Lightroom om te kijken of ik tevreden ben met de verlichting en de scherpte van de opname. Check! Starten maar!

En dan is het een kwestie van wachten, soms even kijken of de Timelapse app nog loopt, het licht nog brandt en of de plantjes nog water hebben.

Stap 4: Importeren van de foto’s in Adobe Photoshop Lightroom.

Na het maken van 1.950 foto’s heb ik de app uiteindelijk stopgezet en de foto’s geïmporteerd in Lightroom. In Lightroom ben ik gestart met het uitvoeren van de bewerkingen op de foto’s.

Stap 5: Het selecteren van de te gebruiken foto’s.

Een deel van de foto’s is volledig zwart, omdat de lampen van de smart garden en de daglichtlampen gedoofd waren. Deze foto’s zijn niet bruikbaar in de video. Daarom heb ik deze foto’s verwijderd in Lightroom. Okay. Nu heb ik de foto’s over die ik wil gebruiken in mijn timelapse video.

Stap 6: Het uitvoeren van de (batch-) bewerkingen op de foto’s.

De volgende stap is het bewerken van de foto’s voordat deze kunnen worden samengevoegd tot een video. Omdat ik de belichtingsinstellingen van de camera op Manual heb gezet, zijn de foto’s ten aanzien van de belichting gelijk. De bewerkingen die ik wil uitvoeren op de foto zijn hierdoor ook voor alle foto’s gelijk. Met behulp van de synchronisatiemogelijkheid van Lightroom hoef ik de foto’s maar één keer uit te voeren en worden deze vervolgens toegepast op alle afzonderlijke foto’s. Dit scheelt heel veel tijd! In Lightroom heb ik de volgende bewerkingen uitgevoerd:

 • Witbalans aanpassen naar de correcte waarde voor de daglichtlampen. De daglichtlampen hebben een kleurtemperatuur van ongeveer 6500K. Tijdens het maken van de foto’s heeft de camera elke keer een iets andere witbalans gekozen. Ik was namelijk vergeten om de Auto White Balance (AWB) uit te zetten. Doordat ik de bestanden op heb geslagen in RAW, is dit echter heel makkelijk te corrigeren in post. Ik had natuurlijk ook bij het instellen van de camera handmatig de juiste witbalans kunnen kiezen.
 • Reduceren hooglichten en optrekken schaduwen. De LED-lampen in de smart garden zijn heel fel in vergelijking met de gebruikte daglichtlampen. Hierdoor overheerst het licht van de LED’s. Om de smartgarden zelf en de achtergrond heb ik de schaduwen wat opgelicht.
 • Met de spot removal tool het laatste stukje van het elektriciteitssnoer van de smart garden weggepoetst.
 • Lenscorrecties toegepast.
 • Foto verscherpt.

Nu zijn de bewerkingen op de foto’s uitgevoerd. Nu is het tijd om de foto’s te exporteren naar JPG bestanden, zodat deze kunnen worden ingeladen in Adobe Premiere Elements. Vanuit de camera zijn de foto’s in de volledige cameraresolutie van 24 MP opgeslagen. Het uiteindelijke videobestand zal een lagere resolutie hebben. Voor de video heb ik gekozen voor een 4K UHD resolutie, dus  3840 x 2160 pixels. Bij het exporteren van de JPG bestanden uit Lightroom is dit ook de resolutie die ik hanteer. De fotobestanden hebben dus ook een resolutie van 3840 x 2160 pixels. Een hogere resumtie gebruiken kan natuurlijk ook, het verschil is echter niet te zien in het eindresultaat. Editing van 4K video is al een pittige klus voor mijn MacBook Pro. Een hogere resolutie zal het klusje nog wat zwaarder maken voor de Apple.

Stap 7: Het aanmaken van een nieuw project in Adobe Premiere Elements en importeren van de foto’s.

Tijd om de losse foto’s te transformeren in een video! In Adobe Premiere Elements heb ik een nieuw project aangemaakt, waarbij ik de resolutie 3840 x 2160 pixels en een framerates van 30fps heb gekozen.

De foto’s heb ik in Adobe Premiere Elements geïmporteerd als een image sequence. Hierdoor worden de foto’s als serie geïmporteerd en niet als allemaal losse afbeeldingen. Door te kiezen voor een image sequence kun je op een later moment ook gemakkelijk de snelheid waarmee de sequence wordt afgespeeld aanpassen in Premiere Elements en kun je gemakkelijk bewerkingen uitvoeren op de gehele serie.

Stap 8: Het toevoegen van een intro en een outro.

Omdat het een promotievideo voor een product betreft, heb ik de video aan het begin en einde voorzien van een intro en outtro met het logo van de opdrachtgever. Het logo, in psd-formaat heb ik als separaat videospoor opgenomen. Omdat het logo een transparante achtergrond heeft, kan deze eenvoudigweg over de video worden geplaatst en worden verplaatst boven de video.

Stap 9: Het toevoegen van achtergrondmuziek en commentaar.

Op audiojungle ben ik op zoek gegaan naar stockmuziek om te gebruiken als achtergrondmuziek bij de timelapse video. Ik heb gekozen voor “Stylish Timelapse Background”. Een standaard  licentie voor gebruik van deze muziek is verkrijgbaar voor $16,–. In Premiere Elements heb ik de muziek als apart audiospoor opgenomen en op de gewenste plaatsen een fade-in en fade out geplaatst.

We wilden de video voorzien van gesproken commentaar in het Engels. Natuurlijk is het mogelijk om zelf de tekst in te spreken. Voor een professioneel resultaat is het commentaar ingesproken door een Amerikaanse stemacteur.  Het door de stemacteur geleverde MP3-bestand heb ik toegevoegd als separaat audiospoor en op de juiste plaats in de timeline gezet.

Stap 10: Renderen en exporteren van de video.

Okay. Nu alleen de video nog laten renderen en vervolgens de video uploaden naar Youtube. En klaar is de video!

Heb jij ook ervaringen met het maken van timelapse video’s, vragen of tips? Laat het gerust weten! Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen met timelapse video’s.

...

over jaap burggraaf fotografie zwart-wit landscape2

Jaap Burggraaf Fotografie

Welkom op mijn blogpagina. Op mijn blog lees je meer over fotogear, fotografietechnieken, fotografietips, fotografieprojecten van Jaap Burggraaf Fotografie en nog veel meer!

Kijk lekker rond op mijn pagina. Heb je vragen: stel ze gerust.

You May Also Like

Geen reacties on This Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waar wil je over lezen?
Locaties: