Fotorecept deel 4: de kubuswoningen in Rotterdam

Fotorecept deel 4: de kubuswoningen in Rotterdam

Foto recept deel 4

Het is even geleden dat ik het laatste deel van het foto recept maakte, maar hier is dan eindelijk het vierde deel uit de serie.

Voorafgaand aan dit deel heb ik drie andere fotorecepten op mijn blog geplaatst:

 • Het eerste fotorecept met een foto van een halfpipe;
 • In het tweede fotorecept behandelde in een foto met daarop de golven aan het strand.
 • Fotorecept 3: de Hofvijver in Den Haag bij nacht.

Ben je benieuwd hoe ik deze foto heb gemaakt? In dit blogbericht licht ik het toe. Hopelijk valt het resultaat van dit recept bij jou in de smaak.

Benodigdheden voor deze foto.

Men neme:

Ingrediënten

Dit zijn de ingrediënten de ik heb gebruikt. Uiteraard kun je deze foto ook prima maken met een andere camera, statief of een ander objectief. Daarnaast bieden andere fotobewerkingspakketten vergelijkbare mogelijkheden voor te bewerken van de foto’s.

(Belichtings-) instellingen van de camera

Voor het maken van deze foto heb ik de volgende instellingen op mijn camera gebruikt.

 • ISO 160
 • Diafragma F/9,5
 • Brandpuntsafstand: 16mm
 • Opnameformaat: RAW
 • Belichtingsprioriteit: geen, handmatige instelling
 • Autofocus: geen, handmatige scherpstelling
 • Sluitertijd: 1/60 seconden.

De bereiding van dit foto recept.

Het onderwerp: De kubuswoningen in Rotterdam

De foto behorende bij dit foto recept heb ik gemaakt bij de kubuswoningen aan de Overblaak in Rotterdam.

De belichting en het perspectief

Deze foto is gemaakt met een sluitertijd van 1/60 seconde. De foto is gemaakt uit de hand, dus zonder het gebruik van een statief.

 

De nabewerkingen van deze foto in Adobe Photoshop Lightroom

In Adobe Photoshop Lightroom heb ik een aantal bewerkingen uitgevoerd:

 • Belichting
 • Helderheid
 • Verzadiging
 • Verscherpen
 • Ruisreductie
 • Transformatie
 • Effecten

Belichting

In Lightroom heb ik de belichting aangepast. De lucht op de achtergrond was in het verhouding tot het gebouw op de voorgrond te licht. Door de hooglichten wat donkerder te maken en de schaduwen op te trekken heb ik dit gecorrigeerd.

Helderheid

De helderheid van de foto heb ik flink verhoogd, hierdoor lijkt de foto nog wat scherper.

Details

De foto is in Lightroom licht versterkt en is er een reisreductie toegepast.

Witbalans

Na het importeren van de foto in Lightroom bleek dat de foto erg geel was doordat de automatische witbalans in de war was als gevolg van de gele vlakken in de foto. Hierbij heb ik een witbalans van 4.750 Kelvin gekozen.

Transformatie

De foto van de kubuswoningen heb ik gemaakt terwijl ik aan de voet van de kubuswoningen stond en omhoog keek. Hierdoor lopen lijnen van gebouwen niet meer helemaal parallel, maar lijken de gebouwen naar voren te vallen. Lightroom heeft de functie Upright onder transformatie, waarmee deze lijnen gecorrigeerd kunnen worden. Door deze correctie van de perspectieflijnen lopen de lijnen weer parallel en zijn de hoeken van de gebouwen weer haaks.

Lightroom-kubuswoningen-rotterdam

Effecten

In de module effecten heb ik een licht vignet toegevoegd om de randen wat donkerder te maken.

Klaar!

Enjoy!

 

Reageren?

Wil je reageren op dit bericht, heb je tips met betrekking tot dit fotorecept,  of wil je een van mijn foto’s aandragen voor een volgend foto recept? Ik ben benieuwd wat jij van deze foto vindt. Onder dit bericht kun je reageren.

Heb je andere vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem gerust contact met mij op.

 

...

over jaap burggraaf fotografie zwart-wit landscape2

Jaap Burggraaf Fotografie

Welkom op mijn blogpagina. Op mijn blog lees je meer over fotogear, fotografietechnieken, fotografietips, fotografieprojecten van Jaap Burggraaf Fotografie en nog veel meer!

Kijk lekker rond op mijn pagina. Heb je vragen: stel ze gerust.

You May Also Like

Geen reacties on This Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waar wil je over lezen?
Locaties: