Foto recept nummer 3: Den Haag bij nacht

Het derde foto recept

We zijn alweer aangekomen bij het derde fotorecept. In de afgelopen twee weken zijn een tweetal fotorecepten gepasseerd:

  • Het eerste fotorecept met een foto van een halfpipe;
  • In het tweede fotorecept behandelde in een foto met daarop de golven aan het strand.

De reacties naar aanleiding van de voorgaande twee foto recepten waren overwegend positief.  Van een aantal mensen kreeg ik als reactie dat men blij is met de toegankelijkheid van mijn berichten en de duidelijke manier waarop ik de dingen uitleg zonder alleen een aantal technische termen te noemen. Sommigen vonden het niveau van het bericht te laag: een lang verhaal om uit te leggen hoe ik een eenvoudige foto heb gemaakt. Dit behoeft niet zo veel uitleg naar hun mening.

Een aantal fotografen was blij was met mijn foto recept en liet weten hier wat van op te hebben gestoken; dit was voor mij reden om nog een derde editie te maken.

Dit keer behandel ik een foto die ik heb gemaakt bij de Hofvijver in Den Haag.

Ben je benieuwd hoe ik deze foto heb gemaakt. In dit blogbericht licht ik het toe. Hopelijk valt het resultaat van dit recept bij jou in de smaak.

Benodigdheden voor deze foto.

Men neme:

Ingrediënten

Dit zijn de ingrediënten de ik heb gebruikt. Uiteraard kun je deze foto ook prima maken met een andere camera, statief of een ander objectief. Daarnaast bieden andere fotobewerkingspakketten vergelijkbare mogelijkheden voor te bewerken van de foto’s.

(Belichtings-) instellingen van de camera

Voor het maken van deze foto heb ik de volgende instellingen op mijn camera gebruikt.

  • ISO 400
  • Diafragma F/8
  • Brandpuntsafstand: 16mm
  • Opnameformaat: RAW
  • Belichtingsprioriteit: geen, handmatige instelling
  • Autofocus: geen, handmatige scherpstelling
  • Sluitertijd: 10 seconden.

De bereiding van dit foto recept.

Het onderwerp: Den Haag bij nacht

Het onderwerp van deze foto is een nachtelijk tafereel bij de Hofvijver in Den haag. Op de achtergrond is het Binnenhof te zien, het Mauritshuis en ver op de achtergrond is, in de linker bovenhoek van de foto, de moderne hoogbouw te zien. De karakteristieke vorm van het gebouw Castalia, waar het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn gevestigd, is goed te onderscheiden.

De foto is gemaakt vanuit het park dat langs de Lange Vijverberg ligt.

De belichting en het perspectief

Deze foto is gemaakt met een sluitertijd van 10 seconden. De camera heb ik opgesteld op de GorillaPod, die vervolgens direct op de grond stond.

 

Zelfontspanner

Om een goed scherpe foto te krijgen en bewegingsonscherpte zo veel als mogelijk te voorkomen heb ik bij het maken van deze foto gebruik gemaakt van de zelfontspanner van mijn camera. In dit geval dus niet om mijzelf ook op de foto te kunnen zetten, maar om te voorkomen dat de camera trilt door het indrukken van de ontspanner van de camera. Mijn camera heeft de keuze voor een vertragingstijd van 2 of 10 seconden. Ik heb de vertragingstijd van 2 seconden gebruikt.

 

Scherpstelling

Bij het maken van een foto heb ik gebruikt gemaakt van handmatige scherpstelling. Het handmatig scherpstellen kan wat makkelijker gemaakt worden door de functie reliëf of focus peaking te gebruiken. Dat heb ik bij deze foto ook gedaan. Focus peaking is een functie in de camera die het makkelijker maakt om handmatig scherp te stellen. In de viewfinder lichten de delen die scherp zijn op in een afwijkende kleur (rood, geel of wit). Tijdens het scherpstellen is nu duidelijk te zien wanneer er is scherpgesteld op het onderwerp.

 

In de afbeelding hierboven is te zien dat het deel van de foto waarop scherpgesteld is rood oplicht.

Beeldstabilisatie

Aangezien ik de camera voor deze foto op een statief heb opgesteld is het niet nodig om de beeldstabilisatie in te schakelen. Sterker nog, voor deze foto’s is het aan te bevelen de beeldstabilisatie uit te schakelen omdat de foto dat scherper is. Mijn Sony A77ii camerabody heeft ingebouwde beeldstabilisatie die Sony de naam Sony Super Steady Shot heeft gegeven. Omdat ik deze functie redelijk vaak aan- en uitschakel heb ik de de functie voor het in- en uitschakelen van Steady Shot opgenomen in het functie (Fn)  menu, zodat deze functie snel te benaderen is.

De nabewerkingen van deze foto in Adobe Photoshop Lightroom

De nabewerkingen aan deze foto in Lightroom zijn bij deze foto beperkt tot het uitsnijden van de foto, het aanpassen van de witbalans en een aanpassing aan de belichting.

Den Haag bij nacht Hofvijver.jpg

Uitsnijden

De camera bleek tijdens het maken van de foto niet volledig recht te staan. Daarom heb ik in Lightroom de foto rechtgezet. Uiteraard heb ik er hierbij voor gekozen om de foto zo recht te zetten dat de lantaarnpaal recht op de foto staat. Door het perspectief van de foto staan de lijnen in de gebouwen op de achtergrond niet volledig recht.

Belichting

In Lightroom heb ik de belichting aangepast. Het licht van de lantaarnpaal was te fel, waardoor dit overheerste in de foto. Dit heb ik verminderd door de hooglichten donkerder te maken.

Witbalans

Na het importeren van de foto in Lightroom bleek dat de foto erg geel was doordat de verlichting op de voorgrond bestaat uit natriumverlichting, met een goudgele kleur.

Door een lagere temperatuur te kiezen bij de witbalans heb ik dit wat gecorrigeerd, zonder te de foto te koel van kleur te maken.

Effecten

De randen van de foto heb ik iets donkerder gemaakt door een vignet toe te voegen.

Klaar!

Enjoy!

 

Reageren of meer weten?

Wil je meer foto’s uit dit zelfde album zien? Neem dan hier een kijkje.

 

Wil je reageren op dit bericht, heb je tips met betrekking tot dit fotorecept,  of wil je een van mijn foto’s aandragen voor een volgend foto recept? Ik ben benieuwd wat jij van deze foto vindt. Onder dit bericht kun je reageren.

Heb je andere vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem contact met mij op.

 

Meer weten over de werking van beeldstabilisatie?

Op deze pagina staat helder uitgelegd hoe beeldstabilisatie van een camera en/of lens werkt en wanneer je de beeldstabilisatie het beste wel of niet kunt gebruiken.

Meer weten over Focus Peaking?

In de onderstaande video van Gary Fong wordt uitgelegd hoe je Focus Peaking gebruikt op een Sony Alpha camera.

 

...

over jaap burggraaf fotografie zwart-wit landscape2

Jaap Burggraaf Fotografie

Welkom op mijn blogpagina. Op mijn blog lees je meer over fotogear, fotografietechnieken, fotografietips, fotografieprojecten van Jaap Burggraaf Fotografie en nog veel meer!

Kijk lekker rond op mijn pagina. Heb je vragen: stel ze gerust.

You May Also Like

Geen reacties on This Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waar wil je over lezen?
Locaties: