Golven: Foto recept nummer 2

Het tweede foto recept in deze serie.

In de categorie foto recept op mijn blogpagina behandel ik de recepten van foto’s die ik heb gemaakt: de manier waarop ik een specifieke foto heb gemaakt en welke ingrediënten er nodig waren voor het maken van de foto.

Dit is alweer het tweede bericht in deze serie. Voor dit eerste foto recept heb ik de onderstaande foto uitgekozen waarop de golven aan het strand te zien is. De foto is onderdeel van dit album.

Hoe heb ik deze foto gemaakt? Ik leg het je hieronder uit. Hopelijk valt het resultaat van dit recept bij jou in de smaak.

Benodigdheden voor deze foto.

Men neme:

Ingrediënten

Dit zijn de ingrediënten de ik heb gebruikt. Uiteraard kun je deze foto ook prima maken met een andere camera, of bewerken met een ander fotobewerkingspakket.

(Belichtings-) instellingen van de camera

Voor het maken van deze foto heb ik de volgende instellingen op mijn camera gebruikt.

  • ISO 100
  • Diafragma F/13
  • Brandpuntsafstand: 16mm
  • Opnameformaat: RAW
  • Belichtingsprioriteit: sluitertijdprioriteit
  • Autofocus: AF-S.
  • Sluitertijd: 4 seconden.

 

De bereiding van dit foto recept.

Het onderwerp

Voor deze foto heb ik als onderwerp een golfbreker aan het strand van Domburg in Zeeland gekozen. In de foto wilde ik een rustige sfeer benadrukken, hoewel de foto is gemaakt op een drukke dag aan het strand.

 

De belichting en het perspectief

Deze foto is gemaakt met een sluitertijd van wel 4 seconden. Door de toepassing van deze lange sluitertijd zijn de golven op de foto uitgesmeerd.

Om de houten palen wel scherp op de foto een krijgen was het zaak om te voorkomen dat de camera gedurende de tijd dat de sluiter van de camera open staat beweegt. Omdat mijn hand hier niet vast genoeg voor is, heb ik een statief gebruikt om de camera op te bevestigen. Ik hou er niet van om veel met een statief rond te sjouwen, daarom heb ik een keer een flexibel statief gekocht dat lekker makkelijk mee te nemen is: de GorillaPod SLR zoom. Dit statief kwam voor het maken van deze foto perfect van pas omdat ik de pootjes precies zo kon buigen dat ik het statiefje met camera en lens op een van een houten palen van de golfbreker kon opstellen, zonder dat alles in het water kukelde, maar stevig bleef staan.

Joby GorillaPod SLR zoom

Een sluitertijd van 4 seconden is lang, zeker voor het maken van een foto in veel licht. Op de dag dat ik deze foto heb gemaakt was de hemel strak blauw en stond de zon bovenaan de hemel. Er was dus erg veel licht. Het hanteren van een sluitertijd bij dergelijke lichtomstandigheden zou zelfs met een relatief lage gevoeligheid van ISO 100 en klein diafragma van F/13 gegarandeerd tot een zwaar overbelichte foto leiden; er zou in dit geval op de foto niet meer te zien zijn dan een volledig wit vlak.

 

Hier komt een ND filter van pas.

 

Wat is een ND filter en waarom gebruik ik deze?

ND staat voor Neutral Density, het is een filter dat over het hele lichtspectrum de hoeveelheid doorgegeven licht beperkt. Dit filter wordt ook wel een grijsfilter genoemd.

Een ND-filter wordt binnen de fotografie gebruikt om de belichting van een foto aan te kunnen passen. Bij het maken van video’s worden Neutral Density filters ook gebruikt om de sluitertijd te kunnen verlengen.

ND-filters zijn verkrijgbaar in verschillende dichtheden en laten zodoende dus meer of minder licht door richting de sensor van een camera. Op Wikipedia is een mooi overzicht te vinden van de verschillende beschikbare dichtheden van ND-filters en de gevolgen van gebruik van een dergelijk filter voor de belichting van een foto.

De foto in kwestie is gemaakt op een heldere dag in de zon. Er was dus op deze dag zeer veel licht. Het diafragma is bij het maken van deze foto ingesteld op f/13 en de ISO waarde op 100. De sluitertijd onder de lichtomstandigheden op deze heldere dag zou nu uitkomen ook 1/250 deel van een seconde. Natuurlijk kan er bij deze sluitertijd prima een foto van een golfbreker met de zee worden gemaakt. De golven zouden echter “bevroren” zijn bij het gebruik van een sluitertijd van 1/250. Bij het maken van de foto wilde ik juist dat de golven wat uitgesmeerd werden door een lange sluitertijd.

Door het toepassen van een ND-filter heb ik de sluitertijd verlengd. In dit geval met 10 verdubbelingen van de sluitertijd, ofwel 10 stops. Het toegepaste ND-filter laat namelijk slechts 1/1000 deel van het ingevallen licht door, waardoor ik deze foto van de golven heb kunnen maken met een sluitertijd van 4 seconden. (1/250 – 1/125 – 1/60 – 1/30 – 1/15 – 1/8 – 1/4 – 1/2 – 1 – 2 -4 seconden)

De nabewerkingen van deze foto in Adobe Photoshop Lightroom

 

Belichting

In Lightroom heb ik de belichting aangepast. In het onderstaande figuur zie je dat ik de overall belichting, contrast, schaduwen, witte tinten en de zwarte tinten heb aangepast.

Omzetting naar zwart-wit.

De foto is omgezet naar zwart-wit in Lightroom. Bij het omzetten naar zwart-wit heb ik een aanpassing gedaan aan de zwart-wit mix. Aanpassingen van de zwart-wit mix zijn vergelijkbaar met aanpassingen die bij het maken van foto’s met analoge zwart-wit film werden uitgevoerd met het aanbrengen van een gekleurd filter op het objectief.

In de zwart-witmix heb ik de de gele, oranje en groene tinten aangepast om het water wat donkerder te maken. Het water had namelijk op deze foto een bruin-groene kleur. Door het aanpassen van deze geel-, oranje- en groentinten heb ik het water wat donkerder gemaakt. Met de blauw- en aquatinten is de luminantie van het deel waarop de lucht te zien in aangepast.

 

Effecten

Tot slot heb een negatief vignet toegevoegd. Hierdoor zijn de randen van de foto donkerder gemaakt, waardoor de nadruk meer op het centrum van de foto komt te liggen en het oog van de kijker meer naar dit midden wordt getrokken.

Klaar!

Enjoy!

 

Reageren of meer weten?

Wil je meer foto’s uit dit zelfde album zien? Neem dan een kijkje in dit album.

 

Wil je reageren op dit bericht, heb je tips met betrekking tot dit fotorecept,  of wil je een van mijn foto’s aandragen voor een volgend foto recept? Ik ben benieuwd wat jij van deze foto vindt. Onder dit bericht kun je reageren.

Heb je andere vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem contact met mij op.

 

...

over jaap burggraaf fotografie zwart-wit landscape2

Jaap Burggraaf Fotografie

Welkom op mijn blogpagina. Op mijn blog lees je meer over fotogear, fotografietechnieken, fotografietips, fotografieprojecten van Jaap Burggraaf Fotografie en nog veel meer!

Kijk lekker rond op mijn pagina. Heb je vragen: stel ze gerust.

You May Also Like

Geen reacties on This Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waar wil je over lezen?
Locaties: