Graffiti in Oosterhout: Foto recept 1

Foto recept

In de categorie foto recept op mijn blogpagina behandel ik de recepten van foto’s die ik heb gemaakt: de manier waarop ik een specifieke foto heb gemaakt en welke ingrediënten er nodig waren voor het maken van de foto.

Dit is het eerste bericht in deze serie. Voor dit eerste foto recept heb ik de onderstaande foto uitgekozen waarop graffiti te zien is die erg in het oog springt.

Hoe heb ik deze foto gemaakt? Ik leg het je hieronder uit. Hopelijk valt het resultaat van dit recept bij jou in de smaak.

Benodigdheden voor deze graffiti foto.

Men neme:

Ingrediënten

Dit zijn de ingrediënten de ik heb gebruikt. Uiteraard kun je deze foto ook prima maken met een andere camera, of bewerken met een ander fotobewerkingspakket.

(Belichtings-) instellingen van de camera

Voor het maken van deze foto heb ik de volgende instellingen op mijn camera gebruikt.

 • ISO 100
 • Diafragma F/5.6
 • Opnameformaat: RAW
 • Belichtingsprioriteit: Handmatig (M)
 • Autofocus: geen. Het objectief is niet voorzien van een autofocus aandrijving. Er is daarom uiteraard handmatig scherpgesteld.
 • Sluitertijd: 1/50 seconden.

Sluitertijd

De foto is gemaakt met een sluitertijd van 1/50 seconden. De sluitertijd is dus relatief lang. Gezien het feit dat de brandpuntsafstand van de gebruikte fisheye lens slechts 8 mm bedraagt is er in de foto echter geen zichtbare bewegingsonscherpte.

Over het algemeen wordt bij het kiezen van een sluitertijd een vuistregel gebruikt om de maximale sluitertijd te bepalen. Deze vuistregel stelt dat de sluitertijd, bij het gebruik van een full-frame camera, maximaal de lengte mag van de reciproke waarde van de brandpuntsafstand. Bij het gebruik van een camera met een kleinere sensor dient rekening te worden gehouden met de cropfactor. In dit specifieke geval is een camera gebruikt met een cropfactor van 1,5 (de Sony A77ii heeft is voorzien van een APS-C beeldsensor met een cropfactor van 1,5). Op basis van de vuistregel zou de sluitertijd dus maximaal 1/(8*1.5) =1/12 seconden mogen bedragen. Op basis van de vuistregel is de gehanteerde sluitertijd dus in orde.

De bereiding van dit foto recept.

Het onderwerp, de graffiti

Voor deze foto heb ik de halfpipe op het Slotjesveld in Oosterhout gekozen als onderwerp. Zie de locaties pagina voor een overzicht van de locaties waarop de verschillende foto’s zijn gemaakt.

Het perspectief

Bij het framen van de foto wilde ik het verschil tussen de graffiti op de halfpipe en de achtergrond benadrukken. De foto heb ik gemaakt met het Samyang 8mm F/3.5 fisheye objectief. Dit objectief is van het type diagonale fisheyelens heeft een beeldhoek van bijna 180 graden.

Door de extreme perspectiefvertekening ziet het beeld er heel anders uit dan normaal. Bij een fisheye objectie word alles wat dichtbij is heel groot terwijl alles wat zich verder weg bevindt veel kleiner op de foto te zien is. De beeldhoek is gigantisch, met 180 graden zicht. Ik moest bij het maken van de foto dan ook opletten dat mijn eigen schoenen niet te zien zijn op de foto.

De tonvormige vervorming van het fisheye objectief is met name goed te zien bij het paneel van de halfpipe met graffiti en het hek dat zich op de halfpipe bevindt.

 

De nabewerkingen van deze foto in Adobe Photoshop Lightroom

foto recept graffiti

Na het maken van de foto heb ik het RAW bestand dat de camera heeft aangemaakt in geïmporteerd om vervolgens in Adobe Photohop Lightroom een aantal bewerkingen uit te voeren. Op de foto heb ik de volgende bewerkingen uitgevoerd:

 • Belichting

De belichting van de foto heb ik marginaal verhoogd. Dit maakt echter geen groot verschil. De overall belichting van de foto die tijdens het maken van de foto is gekozen is wat mij betreft OK.

 • Contrast

Het contrast in de foto heb ik verhoogd. Deze heb ik ingesteld op +6 in Lightroom.

 • Schaduwen;

Zoals je in het figuur hieronder kunt zien staan de schaduwen op +33. Ik heb schaduwen dus wat opgetrokken, waardoor de graffiti, het gras en de bomen op de achtergrond wat lichter zijn geworden.

 • Zwarte tinten

Om de zwarte tinten in de foto ook werkelijk zwart te maken heb ik de luminantie van de zwarte tinten verlaagd. De luminantie van de zwarte tinten heb ik hierbij zover verlaagd dat deze net niet geclipped zijn, zoals je ook in het histogram hierboven kunt zien.

 • Witte tinten

Analoog aan de aanpassingen van de zwarte tinten heb ik ook de witte tinten in de foto aangepast, zodat het luminantieverschil tussen de donkerste en de lichtste tinten zo groot als mogelijk is. Hierdoor krijgt de foto een zo hoog mogelijk contrast. In het histogram zie je dat de witte tinten doorlopen tot aan de rechterzijde, zonder dat er clipping van de witte tinten op is getreden.

 • Helderheid

In de module presentatie van Lightroom is de instelling “helderheid” opgenomen. Het begrip helderheid is hier echter wat verwarrend. Bij helderheid denk je wellicht aan het donkerder en lichter maken van de foto. De instelling helderheid doet echter wat anders. Door het verhogen van de helderheid wordt het lokale contrast in de foto verhoogt en oogt de foto harder. Het verlagen van de helderheid zorgt ervoor dat de foto wat verzacht wordt. Je zult begrijpen dat ik in deze foto op zoek was naar een rauwe look. Daarom heb ik in deze foto de helderheid flink verhoogt, wel tot +64.

belichting-tint-presentatie

 • Aanpassing verzadiging

Bij het bewerken van de foto wilde ik dat het verschil tussen de graffiti op de voorgrond en de achtergrond benadrukt werd. Om de verzadiging van de kleuren van de graffiti te verhogen heb ik met de basisbewerking in Lightroom de verzadiging van de gehele foto iets verhoogd.

 • Aanpassingspenseel

Zoals je op de foto kunt zien hebben het gras en de bomen die zich op de achtergrond van de foto bevinden weinig kleur, ze worden in zwart-wit weergegeven. Om het verschil de kleurrijke graffiti en de achtergrond te benadrukken heb ik door middel van het aanpassingspenseel in Adobe Photoshop Lightroom de verzadiging van de delen van de foto waarop de achtergrond te zien is verlaagd.

 • Verscherpen.

Middels de module details heb ik de foto licht verscherpt.

 • Logo

Bij de export heb ik het logo van Jaap Burggraaf fotografie toegevoegd.

Klaar!

Enjoy! Ik hoop dat dit eerste foto recept van deze graffiti foto leerzaam is geweest.

 

Wil je reageren op dit bericht, heb je tips met betrekking tot dit fotorecept,  of wil je een van mijn foto’s aandragen voor een volgend foto recept? Ik ben benieuwd wat jij van deze foto vindt. Onder dit bericht kun je reageren.

Heb je andere vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem contact met mij op.

...

over jaap burggraaf fotografie zwart-wit landscape2

Jaap Burggraaf Fotografie

Welkom op mijn blogpagina. Op mijn blog lees je meer over fotogear, fotografietechnieken, fotografietips, fotografieprojecten van Jaap Burggraaf Fotografie en nog veel meer!

Kijk lekker rond op mijn pagina. Heb je vragen: stel ze gerust.

You May Also Like

Geen reacties on This Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waar wil je over lezen?
Locaties: